PICTURA TRANSILVĂNEANĂ INTERBELICĂ

Distribuie pe:

Între 25 octombrie 2019 și aprilie 2020, Muzeul Județean Mureș, secția de Artă, organizează o amplă expoziție care pune în lumină pictura transilvăneană în perioada interbelică (1919-1944). Expoziția Pictura transilvăneană interbelică dorește să ilustreze rolul Școlii băimărene asupra creatorilor și tendințelor transilvănene de pictură, dar și asupra grupărilor de artiști din alte zone. Ineditul acestei expoziții, care cuprinde în jur de 150 de lucrări, constă în punerea împreună a celor trei culturi transilvănene, respectiv culturile română, maghiară și săsească, evidențiind particularitățile fiecăreia, cât și punctele comune, felul în care influențele au transgresat bariera artistică.

O parte însemnată a lucrărilor este împrumutată cu generozitate de colecționarul Böhm József junior din Germania. Alături de lucrările din patrimoniul Muzeului Județean Mureș, se vor selecta opere reprezentative din colecțiile unor muzee, cărora le mulțumim pentru cooperare. Astfel, se alătură proiectului Muzeul de Artă Baia Mare, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Brașov și Galeriile Artmark.

Vor face parte din expoziție, pictori de renume precum: Ziffer Sándor, Nagy Oszkár, Szolnay Sándor, Traian Bilțiu Dâncuș, Aurel Ciupe, Popp Aurel, Hans Mattis-Teusch, Josef Walter Strobach, Hans Eder și mulți alți pictori de renume.

Vernisajul expoziției Pictura transilvăneană interbelică va avea loc pe 25 octombrie, de la ora 18.

Curatori:

Oniga Erika, istoric de artă, Muzeul Județean Mureș

Boros Judit, Galeria Națională Maghiară din Budapesta

Dr. Tiberiu Alexa, critic și istoric de artă, Centrul Artistic Baia Mare

Ioan Șulea, șeful secției de Artă a Muzeului Județean Mureș.

Parteneri:

Colecția Böhm

Muzeul de Artă Baia Mare

Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Galeriile Artmark

 

Lasă un comentariu