AU FOST DESCOPERITE “AMPRENTELE” CEREBRALE ALE CONȘTIENȚEI

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Western, citați de descopera.ro, susțin că s-au apropiat, în premieră, de înțelegerea modului în care au loc procesele stării de conștiență în creierul uman, ceea ce explică motivul pentru care unii pacienți în stare vegetativă sunt conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor.

“Echipa noastră de experți în neuroștiințe a reușit, în premieră, să identifice urmele fizice ale proceselor conștienței. În anul 2006, am pus bazele acestei descoperiri în cadrul unui studiu în care, cu ajutorul neuroimagisticii, am reușit să dovedim că pacienții în stare vegetativă pot arăta semne de conștientizare a ceea ce se întâmplă în jurul lor și chiar să comunice. Această descoperire a dat naștere unei noi întrebări: De ce unii pacienți pot comunica și ații nu?

În cadrul acestui nou studiu, am comparat pacienții aflați într-o stare vegetativă sau cu o activitate cerebrală minimă cu cele ale unor voluntari care aveau o stare bună de sănătate.

Pentru acest studiu a trebuit să identificăm o stare specifică a creierului asociată conștienței și, invers, o stare specifică a creierului, indicativă, asupra inconștienței. Evident, nu putem controla conștiența la pacienții vegetativi, dar putem face asta în cazul pacienților sănătoși dacă folosim un medicament anestezic precum propofolul.

Voluntarii care au participat în cadrul acestui studiu au fost adormiți treptat cu ajutorul propofolului, fiindu-le scanată activitatea cerebrală. Rezultatele acestora au fost comparate cu cele ale unor pacienți în comă, care prezentau o stare de conștiență minimă.

În mod remarcabil, am observat că pierderea cunoștinței, datorită anesteziei cu propofol sau a leziunilor cerebrale, a fost însoțită de o reducere a diversității funcționale și a capacității de integrare în rețelele cerebrale similare, care pot reprezenta un marker neurobiologic sau o amprentă cerebrală pentru conștiență.

Încă suntem la început, dar aceste rezultate încep să dezvăluie modul în care creierul generează experiența noastră conștientă a lumii și ce nu merge bine când conștiența eșuează”, explică specialiștii canadieni.

Lasă un comentariu