ROMÂNI CU CARE NE MÂNDRIM - EXCELENȚA SA DEMOSTENE OLARIU, AMBASSADOR URGC, CEO OF INTERNATIONAL CENTER FOR DIPLOMATIC STUDIES ICDS - OSLO, PREȘEDINTE AL INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR DEMOCRACY AND HUMAN RIGHTS

Distribuie pe:

- Să începem cu... începutul! Orașul natal?

- Iași (România).

- Pasiuni?

- Dragoste pentru semeni, cultura, sportul ...

- Facultatea ați făcut-o tot la Iași. Ce specialitate aveți?

- În anul 2009 am susținut examenul de licență al Universității “Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Sociologie, specializarea psihologie, încercând să fiu un exemplu pentru tineri ...

- Și cum ați sărit dintr-o specializare... educațională în activitatea de caritate?

- Activitatea umanitară, activitatea de caritate am început-o înainte de facultate ...Am început în anul 2000, când am cunoscut reprezentanții unor organizații norvegiene, care aduceau ajutoare umanitare centrelor de plasament din județul Iași. Cantitatea anuală de donații aduse fiind foarte mare, iar managementul organizațional fiind neadecvat pentru un proiect național, am decis să înființez, în anul 2001, Asociația Româno - Norvegiană “Hope”, cu sediul în Iași, și din 2001 am ajutat și autofinanțat diferite proiecte umanitare, educaționale, culturale, atât în România, cât și în Republica Moldova. În toată această perioadă, Asociația “Hope” nu a accesat proiecte finanțate de UE sau alte instituții, deși am fi putut, fiind eligibili pentru aplicarea și implementarea oricărui proiect.

- Și ce faceți, de fapt, acum, în Norvegia?

- Având în vedere colaborările anterioare din România, din activitățile avute cu grupul norvegian, am decis ca, din anul 2012, să plec în Norvegia cu întreaga familie, iar din anul 2013 am înființat una din cele mai cunoscute organizații norvegiene - International Organization for Democracy and Human Rights IODHR Norway - al cărei președinte sunt, și, din anul 2018, sunt C.E.O. al International Center for Diplomatic Studies ICDS Norway.

Având experiență și expertiză în pregătirea strategiilor organizaționale, în scrierea și implementarea proiectelor în diferite domenii, încercăm deschiderea de sucursale și filiale la nivel internațional, pentru a veni în sprijinul zonelor defavorizate, al ONG-urilor, și al tuturor care cer sprijinul organizației noastre.

- Care sunt “experiența și expertiza” Dumneavoastră?

- Cu lipsă de modestie, pot spune că sunt expert în promovarea conceptelor și convențiilor internaționale, prin crearea de strategii de dezvoltare organizațională și a politicilor publice, implementarea de proiecte practice, în special cele referitoare la autodeterminare și dezvoltare personală, incluziune socială, protecția minorităților și a refugiaților, drepturile copiilor și ale femeilor, protecția împotriva sclaviei și a practicilor similare, drepturile persoanelor aflate în detenție - , protecția împotriva torturii și a altor tratamente inumane, dreptul la pace și confidențialitate, drepturile persoanelor cu dizabilități, și pledez pentru prevenirea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității și a genocidului. Îmi plac dezbaterile și conceptele de drept internațional al umanitarismului, urmăresc punerea lor în aplicare, în respectarea Statutului Națiunilor Unite și a conceptelor fundamentale ale Drepturilor Omului.

- Nu e o treabă tocmai ușoară în lumea e  azi... Cere tact, diplomație, flexibilitate și o deschidere deosebită. Presupun că munca Dvs. a fost recunoscută și apreciată.

- În timp, am primit foarte multe diplome și certificate, în urma colaborării organizației noastre și a mea - personal, cu organizații internaționale și ONG-uri beneficiare ale fondurilor EEAGrants, dar și cu unele ambasade reprezentative ale acestor țări beneficiare ale fondurilor norvegiene, după cum urmează:

Titlul de “Global Ambassador”, oferit de Global Academy for human excellency - G.A.H.E.” din Filippine, dar și titlul Honoris Causa în Managementul Strategiilor Politice al Asian University International din Indonesia, au făcut ca să putem deschide Sucursale Internaționale în aceste țări.

În aceeași categorie a recunoașterii, mai dețin alte trei titluri: Honoris Causa for Democracy and Human Rights - Nigeria; Republic of Serbia - Honoris Causa of Human Rights and International Law; Indonesia A.U.I. - Honoris Causa in the Management of Political Strategies.

Alte titluri: Brazil I.F.A.J.H.R. - Certificate of Honor; UN Organization - Ambassador Refugee Committee; Cyprus - United Refugee Council; SRI Lanka - Ambassador of peace; Indonesia - certificate of devotion; România - cultural ambassador; USA - Global Goodwill - Oslo Area; Nigeria - Goodwill Ambassador for Social Service; Italia - greenden ambassador; Albania - member of honor - Fondazione Papa Clemente XI; Egypt - ambassador of world peace; Nigeria - global humanitarian ambassador și member - ambassador peace mission; România - expert Roma minority și ambasador cultural.

- Am înțeles. M-ați copleșit. Și, altfel, ce mai faceți în timpul liber... dacă vă mai rămâne?

- Sunt un membru de onoare apreciat al Royal Society and Elite Group și al Royal Society Group Diplomacy and International Affair...

Îmi dedic o mare parte din timpul meu personal în programe sociale, în scrierea și implementarea diferitelor proiecte la nivel internațional, dar și în susținerea copiilor orfani și săraci, considerând că, din puținul nostru, putem oferi și altora.

Un alt hobby al meu sunt artele marțiale, deoarece, din perioada anilor dinaintea revoluției, am reușit să practic, să cresc campioni naționali și europeni, și să prosper ca sportiv, dar în special ca antrenor, atât în România, cât și în Norvegia, fiind prezent la diverse seminarii și stagii de pregătire internaționale.

- În România ați făcut și faceți lucruri excepționale, despre care nu prea se știe, și nu se vorbește, probabil fiindcă lipsește nota de scandal mediatic.

- În România am creat un mod de educație nonformală, prin practicarea artelor marțiale... Mai exact, la copii cu probleme educaționale și abandon școlar, prin practicarea și filozofia artelor marțiale, am reușit înlăturarea abandonului, dar și creșterea prezenței școlare și creșterea notelor, unii devenind chiar premianți la diferite obiecte educaționale...

- Mens sana in corpore sano!

- În mare parte, ajut organizațiile non-guvernamentale în managementul organizațional, să facă schimbări ce aduc o contribuție socială în comunitate, în regiune, sau chiar la nivel național. Unul din scopurile mele este de a împărtăși lumii, ca persoană care vorbește despre Drepturile Omului, democrația ca fiind “Cultura Democratică Europeană”. Asta presupune egalitate de șanse și libertatea de exprimare pentru toată lumea. În experiența mea profesională, cunoașterea managementului organizațional joacă un rol important, dar și munca, experiența și expertiza mea mi-au permis până acum să-mi realizez unul dintre visuri, și anume acela de a prezenta experiența mea umilă ca exemplu pentru alții.

 

 

 

Lasă un comentariu