PAUZA DE ȚIGARĂ VA FI REGLEMENTATĂ DE CODUL MUNCII?!

Distribuie pe:

Pentru că mulți dintre colegii fumătorilor sunt nemulțumiți de pauzele frecvente pe care aceștia le iau pentru a fuma, ei cer angajatorilor să regleze tipul de pauză, astfel încât să dispară discriminarea dintre fumători și nefumători.

Maria Nicuțar, specialist în legislația muncii, citată de adevărul.ro, consideră că “ne confruntăm cu următoarea problemă: angajații fumători stau foarte mult în pauze de țigară, iar cei nefumători sunt revoltați de această situație. Programul de lucru este de 8 ore, plus o oră pauză de masă. Este în regulă dacă stabilim angajaților fumători două pauze a câte 10 minute fiecare, iar programul de lucru să se prelungească cu aceste 20 minute (8 ore de lucru, plus o oră pauză de masă, plus 20 minute pauze pentru țigară) sau să stabilim tuturor angajaților o oră și 20 de minute pauză, în care fiecare angajat să facă ceea ce dorește.

Astfel, pauza de țigară poate fi reglementată prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Nu există motiv pentru a stabili o pauză suplimentară pentru salariații nefumători. Prin urmare, se poate stabili prin regulamentul intern o pauză de țigară de 20 de minute pentru fumători, menționându-se că pauza nu este inclusă în programul de lucru”.

Alți specialiști sunt de părere că doar pauza de masă poate fi adăugată programului de lucru, nu și pauzele de țigară. “Doar pauza de masă poate extinde programul de lucru. Prin urmare, nu vei rămâne peste program 15- 20 de minute, fiindcă ai fost la țigară. Dar nici nu este în regulă să fumezi o tonă de țigări pe o tură de lucru, fiindcă pierzi în medie 5 - 7 minute pentru fiecare țigară și deja o dăm în cealaltă extremă”.

Așadar, atunci când sunt luate în mod judicios și corect, pauzele mici, cele în care ne ridicăm de la birou ca să ne ducem la toaletă, să fumăm o țigară, să ne ridicăm ochii puțin din calculator, trebuie să facă parte din acele 8 ore de lucru.

Legislația muncii indică faptul că, la fiecare oră, angajatul trebuie să ia o pauză de 5 - 10 minute, altfel există riscul de epuizare fizică și psihică, dacă ne petrecem 8 ore lucrând în continuu.

De remarcat și este faptul că, în România, există mai mult de 5,5 milioane de fumători, cea mai mare parte dintre aceștia fiind angajați.

 

Lasă un comentariu