FOȘTII FOTBALIȘTI, RISC DE CINCI ORI MAI MARE DE ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii scoțieni de la Universitatea Glasgow, citați de descopera.ro, susțin că foștii jucători de fotbal prezintă un risc, în medie, de aproximativ trei ori și jumătate mai mare de deces în urma unei boli neurodegenerative în comparație cu restul populației.

“În studiul nostru, am analizat date medicale de la 7.676 de bărbați care au jucat fotbal la nivel profesionist în Scoția, între 1900 și 1976. Informațiile obținute despre aceștia au fost comparate cu cele prelevate de la peste 23.000 de persoane care nu au jucat fotbal la nivel profesionist.

Potrivit concluziilor, riscul a variat de la o creștere de cinci ori în cazul Alzheimer, la o creștere de aproximativ patru ori în cazul bolii de neuron motor și de două ori pentru boala Parkinson la foști fotbaliști profesioniști în comparație cu populația de control.

Deși fotbaliștii prezentau un risc mai mare de deces din cauza bolilor neurodegenerative, erau mai puțin susceptibili să moară în urma altor afecțiuni comune, cum ar fi bolile de inimă și unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar. Prin urmare, datele arată că în timp ce foștii fotbaliști au prezentat rate mai mari de demență, au avut rate mai mici de deces din cauza altor afecțiuni importante.

Ca atare, în timp ce trebuie depuse toate eforturile pentru a identifica factorii care contribuie la creșterea riscului de boală neurodegenerativă pentru a permite reducerea acestui risc, există totodată beneficii potențiale mai extinse pentru sănătate ale fotbalului, care trebuie luate în considerare.

Astfel, cercetarea trebuie să continue pentru a răspunde la întrebări mai specifice despre ceea ce trebuie făcut pentru a identifica și reduce factorii de risc.

Studiul nu stabilește dacă aceste cauze sunt asociate cu unele contuzii suferite de grupul de fotbaliști profesioniști sau de modul de gestionare a contuziilor, de modul de desfășurare a jocului de fotbal sau de stilul de joc, ori de designul și structura fotbalului de-a lungul anilor, sau de stilul de viață personal, ori de un alt factor.

Recomandăm reeditarea actualelor linii directoare ale federațiilor de fotbal privind contuziile și a sfaturilor de bune practici pentru antrenorat, precum și măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea gestionării accidentelor în zona capului”, afirmă oamenii de știință scoțieni. (

Lasă un comentariu