PILAT DIN PONT... „REEVALUAT"

Distribuie pe:

Arheologii au descoperit, în Ierusalim, o stradă lungă de 600 de metri, construită de Pilat din Pont, cel care l-a condamnat la moarte pe Iisus.

Strada făcea legătura între bazinul Siloam - un loc în care pelerinii se opreau pentru a se îmbăia și pentru a bea apă - și Muntele Templului, cel mai sfânt loc din Ierusalim și se presupune că era străbătută de pelerinii care veneau să se roage la Templu. Construcția a „înghițit" aproape 10.000 de tone de piatră, susțin cercetătorii.

Dovezile arheologice cu privire la Pilat din Pont sunt limitate, iar această descoperire aruncă o lumină mai blândă asupra personalității acestui guvernator roman: faptul că Pilat a construit o stradă care îi ajuta pe pelerini să ajungă la Templu sugerează că el nu ar fi fost indiferent față de supușii săi, și nici atât de preocupat de propriul interes, așa cum susțin cronicarii din epocă.

Deși cercetătorii știau de existența acestei străzi, încă din secolul al XIX-lea, când au început să se facă săpături, ceea ce nu s-a știut până acum a fost cât de veche este această stradă.

Pentru a afla, arheologi de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități și de la Universitatea din Tel Aviv au săpat până la straturile de pământ de sub stradă, unde au descoperit zeci de monede, dintre care cele mai recente datează din anii 30 - 31 d.Hr., perioadă ce corespunde guvernoratului lui Pilat.

Izvoarele istorice și Biblia îl prezintă pe Pilat din Pont ca pe un personaj negativ, celebru tocmai pentru că l-a judecat pe Iisus și a ordonat execuția sa prin crucificare. Se mai știe despre el că a confiscat banii dintr-o trezorerie sacră pentru a construi un apeduct, a încălcat în mod repetat legile religioase iudaice și i-a ucis pe cei care protestau față de deciziile sale.

Cronicarul antic Philo (20 î.Hr. - 50 d.Hr.) scria că oamenii din Iudeea „erau sătui de mite, insulte, furturi, abuzuri, desfrâu, execuții fără proces și de cruzimile ce păreau să nu se mai sfârșească", încât au scris o petiție către împăratul Tiberius, solicitându-i să intervină personal.

Faptul că a construit o stradă care făcea legătura între bazinul Siloam și Muntele Templului arată că Pilat poate nu era atât de crud și de corupt pe cât arată izvoarele istorice și religioase, susțin acum istoricii.

Lasă un comentariu