ÎNLOCUIREA PÂINII CU MĂMĂLIGĂ ADUCE NUMAI BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE!

Distribuie pe:

Specialiștii germani în biologie celulară vegetală, de la Universitatea din Köln, au descoperit, recent, prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Substanțele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.

Conform specialiștilor germani, porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85 - 90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează. Are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală.

Porumbul a fost îndelung utilizat în bucătăria tradițională românească, prin făina de mălai gătită. Are efect împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului, reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct, ajutând și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.

Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat de mămăligă poate duce chiar la scăderea în greutate, pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor. Totodată, vitamina A, conținută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătate și funcționarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care ajută la o slăbire ușoară.

Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.

Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea intestinelor. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.

Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten. Ajută în prevenirea cancerului la plămâni, datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin. Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o conține. Ajută la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conținutului mare de tiamine. Ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon. Influențează în bine starea de spirit și vindecă răceala prin conținutul de vitamina A.

Din porumb, femeile gravide își pot asigura doza necesară de acid folic, fiind recomandat consumul de porumb fiert simplu, nu alături de alimente cu conținut mare de calorii.

Se știe că un consum exclusiv de mămăligă, pentru perioade îndelungate de timp, poate

să ducă la apariția unei boli numite pelagra, iar pentru a fi evitată se recomandă consumul mămăligii împreună cu lactate sau alte produse animale. Din punctul de vedere al valorii nutriționale, porumbul este sub necesar, de aceea nu se recomandă a fi oferit des bebelușilor.

În stare crudă, porumbul poate produce alergii, însă acesta nu se află pe lista alimentelor celor mai contaminate cu pesticide, ierbicide și îngrășăminte chimice... De asemenea, dacă este modificat genetic, porumbul poate afecta fertilitatea, poate duce la îmbolnăvirea ficatului și a rinichilor.

Totuși, „Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală, încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice să ne întoarcem la mămăliga noastră sănătoasă?", ne îndeamnă celebrul nutriționist român, dr. Mihaela Bilic.

Lasă un comentariu