LIPSA ANVELOPELOR DE IARNĂ ADUCE AMENZI DE PÂNĂ LA 2.900 DE LEI

Poliția Română îi atenționează pe șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei să aibă montate la mașină anvelope de iarnă, în caz contrar riscând amenzi de până la 2.900 de lei.

“Legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porțiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea nu conduceți, chiar și pe distanțe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Acestea se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripția all seasons.

Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Astfel, este sancționată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenda pentru fapta menționată este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare (înregistrare) al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”, precizează Poliția Română. 

Lasă un comentariu