BUNICI OBEZI, NEPOȚI... AFECTAȚI DE ARTRITĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis, citați de descopera.ro, susțin că obezitatea crește riscul de artrită nu doar în cazul persoanelor cu greutate corporală peste valorile normale, ci și al copiilor și nepoților acestora.

“În cadrul studiului nostru, am analizat peste 120 de șoareci ai căror părinți au urmat o dietă bogată în grăsimi și am descoperit că descendenții lor, deși consumaseră o hrană săracă în grăsimi, aveau o greutate semnificativ mai mare și un procent ridicat de grăsime corporală în comparație cu urmașii rozătoarelor care nu au urmat o dietă bogată în grăsimi.

Când acești șoareci aveau pui (a treia generație, reprezentată de nepoți ai șoarecilor studiați inițial), ei manifestau tendința de a lua în greutate cu aproape 20% mai mult în comparație cu puii rozătoarelor care nu fuseseră niciodată supraponderale. În plus, prezentau un risc mai mare de a dezvolta artrită. Tendința s-a menținut și la generația următoare de șoareci, care a luat în greutate cu până la 10%.

Puii din a treia generație au prezentat, de asemenea, niveluri mai mari de molecule proinflamatorii, în ciuda faptului că nu fuseseră niciodată hrăniți cu alimente bogate în grăsimi. Cantitățile mai mari ale acestor molecule, numite citokine, sunt asociate cu diverse probleme de sănătate, inclusiv artrită.

Studiul a evidențiat faptul că șoarecii din a treia generație au prezentat niveluri mai mari de molecule proinflamatorii și niveluri mai mici de molecule antiinflamatorii. De asemenea, puii din generația a doua și a treia, urmași ai șoarecilor obezi, au prezentat un risc ridicat de apariție a unor modificări la nivelul oaselor și cartilajelor, ceea ce reprezintă o posibilitate mai mare de a dezvolta osteoartrită.

Nu știm dacă tot ce am identificat la acești șoareci se va dovedi adevărat în cazul oamenilor, însă există din ce în ce mai multe dovezi potrivit cărora atunci când părinții au o alimentație deficitară, fumează sau abuzează de alcool, următoarea generație are un risc mai mare de a moșteni o predispoziție pentru diabet, cancer sau alte boli.

Se știe de mai mulți ani că obezitatea este cel mai important factor de risc de osteoartrită ce poate fi prevenit. Totuși, se dovedește că obezitatea crește riscul de artrită și în părți ale corpului care nu susțin greutatea, cum ar fi mâna sau degetul mare. Riscul provine, aproape integral, de la influențe metabolice sau dietetice și este transmis apoi generațiilor următoare”, concluzionează oamenii de știință americani.

 

 

Lasă un comentariu