PESTE 770 DE KILOMETRI DRUMURI JUDEȚENE ȘI LOCALE AU FOST REABILITAȚI SAU SE MODERNIZEAZĂ ACUM CU FONDURI EUROPENE

Distribuie pe:

INFORMAȚIE DE PRESĂ

Târgu Mureș, 30 octombrie 2019

Tabloul drumurilor din Regiunea Centru, reabilitate prin proiectele REGIO

 

PESTE 770 DE KILOMETRI DRUMURI JUDEȚENE ȘI LOCALE AU FOST REABILITAȚI SAU SE MODERNIZEAZĂ ACUM CU FONDURI EUROPENE

Prin trei programe europene, PHARE 2004-2006, POR 2007-2013, POR 2014-2020, primăriile și consiliile județene din cele 6 județe ale Regiunii Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) au derulat, din 2004 și până în prezent, un număr de 34 de proiecte prin care s-au construit, respectiv modernizat, peste 770 de kilometri de infrastructură rutieră. Valoarea totală a celor 34 de proiecte contractate din 2004 și până în prezent, este de peste 2 miliarde lei, din care 1,78 miliarde lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru este entitatea care a gestionat aceste cereri de finanțare, pe parcursul unei perioade de aproape 15 ani, monitorizând implementarea acestor proiecte. Fie că e vorba de străzile și drumurile din orașe și municipii, sau de drumurile județene, obiectivul vizat de aceste proiecte este cel de a stimula mobilitatea persoanelor și mărfurilor în Regiunea Centru, prin conectarea infrastructurii rutiere de interes local și regional la rețeaua europeană de drumuri. Fondurile alocate prin cele 34 de proiecte au asigurat resurse pentru cheltuielile cu pregătirea terenurilor, respectiv obținerea, amenajarea terenului și a utilităților necesare, realizarea studiilor tehnice, obținerea de avize, proiectare, consultanță, asfaltări propriuzise, realizarea de poduri, podețe, a elementelor de siguranță pentru pietoni și vehicule, tot ce înseamnă lucrări de construcții și organizări de șantier.

Prin implementarea acestor proiecte a crescut cu mai mult de 25% viteza de deplasare pe drumurile reabilitate, a crescut siguranța circulației și s-a îmbunătățit inclusiv accesul către obiectivele de interes turistic relevante la nivel regional. Aceste aspecte vor genera de noi venituri locale, în special acum când, prin programul REGIO 2014-2020, se vor reabilita la nivelul Regiunii Centru mai mult de 30 obiective turistice importante. Pe lângă deservirea zonelor cu aflux turistic, deja existente, prin aceste drumuri reabilitate se vor deschide noi oportunități de dezvoltare socioeconomică, neglijate până în prezent tocmai datorită absenței unor căi de acces decente în zonă.

În acest moment, ADR Centru are în implementare 17 cereri de finanțare aprobate, depuse în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, prin care se vor finaliza, cel mai târziu în anul 2022, lucrările de reabilitare a drumurilor, pentru investițiile demarate în urmă cu câțiva ani. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 1255 miliarde lei, prin care se solicită fonduri europene în valoare de peste 255 milioane euro, pentru modernizarea a 423 kilometri de drumuri.

În județul Mureș vor fi reabilitați peste 24 kilometri de drumuri, printr-un proiect cu o valoare totală de peste milioane lei.

 

ADR CENTRU Str. Decebal, 12, 510093, Alba Iulia, România

Tel.: 0258 - 818616 , 0258 – 815622, Fax: 0258 - 818613

Internet: www.adrcentru.ro  e-mail: office@adrcentru.ro

www.regio-adrcentru.ro

www.inforegio.ro I facebook.com/inforegio.ro

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

 https://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/adr3010.pdf

Lasă un comentariu