FOCURI DE VEGHE PENTRU AUTONOMIA ȚINUTULUI SECUIESC

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, în peste 80 de localități din secuime, au fost aprinse focuri de veghe, “ca semn al dorinței obținerii autonomiei”, informează MTI, cu precizarea că, în cadrul evenimentului au fost strânse și semnături pentru sprijinirea inițiativei cetățenești europene privind regiunile naționale. Manifestarea a fost organizată de Gazda Zoltan, șef birou în cadrul Consiliului Național Secuiesc (CNS).

În vecinătatea focurilor de veghe, în fiecare localitate, a fost citită petiția prin care se solicită autonomia Ținutului Secuiesc, document potrivit căruia UE trebuie să reevalueze interpretarea rigidă și învechită a dreptului la autodeterminare, care spune că acesta i se cuvine doar poporului unui stat.

“Este incredibil și inacceptabil faptul că, în secolul XXI, atât Spaniei, cât și României i se răspunde cu închisoarea la aspirațiile legitime ale comunităților naționale care formează o majoritate în regiunea în care trăiesc. Atât liderii catalani, cât și cei doi tineri condamnați cu acuzația de terorism sunt victimele unor procese înscenate. În calitate de adepți totali ai democrației, respingem revenirea metodei dictatoriale și protestăm hotărât împotriva unor asemenea cazuri, ca în Uniunea Europeană, oameni nevinovați să fie condamnați în cadrul unor procese politice, de către teroarea de stat”, se arată în documentul citat.

Participanții la manifestația cu focuri de veghe solicită autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, în forma în care aceasta a fost descrisă de CNS în “Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc”, potrivit proclamației semnate de președintele CNS, Balázs Izsák, promotor al principiului subsidiarității, și anume: populația regiunii istorice dorește să preia rezolvarea unei părți semnificative a problemelor de interes public, prin intermediul organismului ales, care va avea rolul de moderator între stat și comunitate, care va dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative ale autorităților de stat.

Lasă un comentariu