DE ZIUA ARMATEI ROMÂNE, TORȚE APRINSE ȘI ÎN CIMITIRUL INTERNAȚIONAL DIN VALEA UZULUI

Distribuie pe:

“Ziua Armatei Române este ziua în care armata română a eliberat ultima palmă de pământ românesc la Carei în Ardeal, de sub sângeroasa ocupație maghiară, ocupație care s-a străduit din greu să extermine populația românească. Având în vedere că pretențiile unor extremiști maghiari cu privire la părți din țara noastră cresc din ce în ce mai mult, în ultima vreme, este de datoria noastră să întărim prezența românească în zonele unde extremiștii maghiari nu acceptă să mai calce românii, deși țara asta se numește România! Anunțați-vă cunoscuții și, pe 25 octombrie, la Valea Uzului, să spunem într-un glas că ARDEALUL ESTE PĂMÂNT ROMÂNESC!!!”.

Răspunzând îndemnului lansat de Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, aproximativ 600 de oameni din toată țara au sărbătorit, vinerea trecută, Ziua Armatei Române în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului și au adus un omagiu militarilor români care au murit în zonă, cu precădere în timpul Primului Război Mondial.

Un număr de 150 de persoane au purtat în mâini torțe aprinse, câte una pentru cei 149 de eroi căzuți în zonă, iar cea de-a 150-a, pentru un soldat din Primul Război Mondial ale cărui rămășițe au fost găsite recent.

După intonarea Imnului Național și oficierea unei slujbe religioase, au fost citite numele celor 149 de eroi români, după fiecare nume, participanții rostind: Prezent! În timpul citirii numelor eroilor, cei care purtau torțe au venit lângă crucile ridicate de Primăria Dărmănești, în memoria soldaților români, și au stat de veghe pe toată perioada derulării evenimentului.

Primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, s-a adresat celor prezenți, purtând pe piept eșarfa tricoloră, și le-a mulțumit pentru că au venit “la porțile de fier ale Moldovei”, pentru a cinsti eroii români.

“Acum 100 de ani, acești oameni s-au jertfit pentru libertatea noastră. Mulțumesc fiecăruia dintre voi și vă sunt veșnic dator pentru că ați ales să vă rupeți din timpul vostru și să veniți aici (...). Nu am încercat, prin ceea ce am făcut noi, decât să cinstim memoria eroilor români, n-am vrut și nu dorim să stricăm pacea și liniștea din țara românească. Dar nu am putut să stăm impasibili la ceea ce s-a întâmplat în acest cimitir, timp de mai bine de 50 de ani. Faptul că noi am pus aici câteva cruci simbolice, în memoria celor care au apărat acest ținut, nu cred că este un lucru greșit. Faptul că am ridicat acest monument, în memoria tuturor eroilor care sunt înhumați aici, cred că este un lucru absolut normal în anul 2019. Astăzi, aici, în cimitirul internațional de la Valea Uzului, ne-am strâns să aducem o rugăciune, o mulțumire și un crez celor care au luptat pentru a apăra acest ținut”, a spus primarul din Dărmănești (sursa - agerpres.ro), exprimându-și, totodată, stima pentru toți eroii înhumați la Valea Uzului, indiferent de naționalitate.

Unul dintre organizatorii evenimentului de la Valea Uzului, medicul Mihai Târnoveanu, președintele Asociației “Calea Neamului”, a declarat presei că mesajul pe care participanții doresc să îl transmită este acela că monumentul și crucile amplasate în memoria eroilor români nu trebuie să fie îndepărtate.

“Am venit aici, la Cimitirul Internațional al eroilor Valea Uzului, români din toate colțurile țării, pentru ca, alături cu frații noștri din Dărmănești, Dofteana, Onești, Comănești, să sărbătorim Ziua Armatei Române și să transmitem un mesaj puternic, să transmitem mesajul unei voințe naționale care spune următorul lucru: monumentul eroilor români și crucile eroilor români instalate de Primăria Dărmănești rămân aici, în cimitirul de la Valea Uzului. Monumentul și crucile nu se dărâmă, chiar dacă pentru acest lucru fac presiuni atât statul ungar, cât și UDMR. Aici este România, aici sunt Dărmănești, Comănești, Dofteana, Valea Uzului, linia de fier a Moldovei, care nu a fost niciodată înfrântă și nici nu va fi”, a spus Mihai Târnoveanu.

În zonă s-au aflat numeroase forțe de ordine și echipaje de pompieri, dar nu au fost înregistrate incidente, mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu