CE CRED ROMÂNII DESPRE VIITORUL LOR PROFESIONAL

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat recent de compania de recrutare eJobs România și biblioteca publică Bookster privind percepția românilor despre aptitudinile de care cred că vor avea nevoie pentru joburile viitorului și despre domeniile cu cea mai mare căutare în următorii ani, aflăm că 77% dintre români cred că IT-ul va fi cel mai căutat domeniu în viitor, iar aptitudinile care vor conta cel mai mult pentru angajatori vor fi creativitatea, adaptabilitatea și capacitatea de a lucra bine în echipă.

Jurnalismul, pe cale de dispariție

Potrivit sondajului, românii consideră că IT-ul nu doar că este cel mai căutat domeniu al momentului, ci că va rămâne mult timp în topul preferințelor, acest fapt datorându-se nu doar celor mai mari salarii de pe piața muncii în acest domeniu, dar și pentru că oportunitățile de angajare cresc de la an la an, atât în țară, cât și în străinătate.

Rezultatele mai arată că următoarele cele mai căutate domenii, deși la distanță considerabilă față de IT, vor fi telecomunicațiile (27,4% dintre respondenți), marketingul (26,1%) și ingineria (25,5%).

De cealaltă parte a clasamentului, se află jurnalismul, domeniu în viitorul căruia mai cred doar 0,5% dintre participanții la studiu. La fel de puțină încredere mai au respondenții în administrație publică, auto sau distribuție.

Creativitatea, cea mai apreciată calitate

Felul în care românii percep viitorul raportat la piața muncii se observă și din setul de aptitudini de care cred că vor avea nevoie în următorii ani pentru a rămâne dezirabili din punct de vedere profesional.

Astfel, calitatea despre care cred românii că va fi cea mai căutată de angajatori este creativitatea. Aproape la fel de importante sunt adaptabilitatea, capacitatea de a lucra bine în echipă, de a rezolva situații complexe, de a lua decizii rapide sau aptitudinile digitale.

În mod surprinzător, având în vedere că tot mai mulți angajați și-ar dori să își deschidă propriul business (5 din 10 români), puțini sunt cei care cred că, în viitor, angajatorii vor căuta în candidați calități precum spiritul antreprenorial, capacitatea de a vorbi lejer în public sau de a socializa ușor.

Vorbitul în public, mai greu de stăpânit

Întrebați care sunt aptitudinile pe care le stăpânesc cel mai bine, 40,7% dintre respondenți au răspuns că principala lor calitate profesională este spiritul de echipă, 31,2% menționează creativitatea, 27% adaptabilitatea și 26,2% spun că au o gândire analitică. Ei stau mai rău la vorbitul în public (doar 3,4% spun că pot face acest lucru cu ușurință), despre mentalitatea de antreprenor (3,2%) sau despre abilitățile de negociere.

Anul acesta, aptitudinile pe care românii au vrut să și le dezvolte au fost adaptabilitatea (25,3%), cunoștințele digitale (23,5%) sau creativitatea (21,8%). În schimb, companiile pentru care lucrează i-au trimis la cursuri care să îi ajute să lucreze mai bine în echipă, să înțeleagă mai bine nevoile clientului, să fie mai ușor adaptabili, mai creativi sau să poată lua decizii mai ușor.

Lumea se schimbă în ritm alert

“Lumea se schimbă într-un ritm foarte alert, de aceea este important să învățăm astăzi ceea ce ne va folosi mâine. Biblioteca Bookster are peste 100.000 de lecturi din care cititorii pot învăța. Însă, pentru a face o alegere relevantă, trebuie să știm de ce abilități vom avea nevoie în viitor. Am adus cărțile potrivite în bibliotecă și le-am grupat în colecții pe fiecare abilitate în parte, încercând să facem alegerea cititorului Bookster cât mai ușoară.

Studiul ne ajută să înțelegem mai bine ce își doresc cititorii, astfel încât să ne asigurăm că în biblioteca noastră găsesc cărțile de care au nevoie”, spun reprezentanții bibliotecii Bookster.

Deși, potrivit Eurostat, suntem țara în care se investește cel mai puțin în formarea continuă, în condițiile în care doar 0,9% dintre români aleg să aloce timp și bani în pregătirea lor și după terminarea studiilor, planurile pentru 2020 ale angajaților români includ o creștere a timpului pe care aceștia îl vor petrece pentru dezvoltarea lor profesională.

Cei mai mulți vor să învețe să ia decizii mai repede, să poată rezolva situații complexe, să fie mai creativi, să își îmbunătățească aptitudinile digitale sau să fie mai adaptabili. 50% dintre respondenți spun că au de gând să petreacă cel puțin două ore pe lună în acest scop, 24% - între una și două ore, 21% - între 30 de minute și o oră, și 6,3% - mai puțin de 30 de minute.

***

Studiul a fost realizat în perioada 27 septembrie - 20 octombrie 2019, pe un eșantion de 654 de respondenți.

Lasă un comentariu