RAREȘ BUDILEANU, REGIZORUL SPECTACOLULUI “SĂRACI”

Distribuie pe:

Actorul și regizorul Rareș Budileanu a deschis stagiunea nr. 58 a Companiei “Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureș cu prima premieră de la Sala Mică. Spectacolul “Săraci” prezintă publicului o problematică actuală la nivel global și aduce pe scenă o familie disfuncțională în care alcoolismul, violența domestică, lipsurile financiare și izolarea socială erodează iremediabil speranțele unei vieți echilibrate și împlinite.

Traducerea în limba română a piesei “Scarcity” / “Săraci” a autoarei dramatice nord-americane Lucy Thurber este rezultatul muncii colective a unei echipe alcătuite din studenți ai Masteratului de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Selma Dragoș, Andi Gherghe, Carmen Ghiurco și Gabriel Sandu au contribuit la crearea versiunii în limba română, coordonată și revizuită de lect. univ. dr. Anda Cadariu. Piesa a beneficiat de un spectacol-lectură în regia lui Rareș Budileanu în cadrul Taberei Internaționale de Scriere Dramatică de la Târgu-Mureș (parte a proiectului european Fabulamundi), în 2018.

Andrei Vornicu: În ce fel crezi că va rezona publicul de la noi cu acest text american? Care este punctul de legătură?

Rareș Budileanu: Sunt convins că în această poveste se va regăsi orice familie, pentru că este o problemă de viață întâlnită absolut oriunde în lume. Nu contează locul unde are loc acțiunea, problematica textului este importantă și este general valabilă.

A.V.: Ai putea povesti pe scurt care e problematica pe care o abordează textul?

R.B.: Este vorba de o familie sub medie ca nivel de trai, formată din tată, mamă și doi copii - un tânăr de 16 ani și o fetiță de 11 ani. Copiii sunt speciali pentru că sunt supradotați. Dorința lor este de a merge mai departe, de a-și depăși condiția. Băiatul reușește în cele din urmă să facă acest lucru, în special cu ajutorul mamei, care este cea care îl sprijină și înțelege această problemă a lui, dar și cu ajutorul unei profesoare care se implică în a-l face să iasă din lumea asta, pentru că el chiar merită acest lucru. Fiica, din păcate, rămâne în urmă. Lucy Thurber are cinci texte scrise pe această temă și cumva povestea se continuă peste 20 de ani, dar în varianta noastră, fata rămâne încă în această lume definită prin scarcity. Am ajuns la titul “Săraci” pentru că e cam greu să traducem acest cuvânt din engleză. Ar însemna lipsa a ceva sau, dacă împărțim acest cuvânt în două, în varianta scar city, ar însemna Orașul cu Cicatrici sau Orașul Cicatrizat. Și în acest caz e dificil de tradus. Din acest motiv consider că “Săraci” e o traducere bună a titlului piesei.

A.V.: Anul trecut, în cadrul Taberei Internaționale de Scriere Dramatică, piesa a beneficiat de un spectacol-lectură tot în regia ta. Ce te-a atras la acest text ca să îl pui acum în scenă?

R.B.: Mi-a plăcut foarte mult textul încă de prima dată când l-am citit și m-a interesat foarte mult această poveste de viață. Oricine va veni se va regăsi ori în părinți, ori în relația părinților cu copiii, ori poate că au niște amintiri despre propria copilărie care își vor găsi ecouri în spectacol. La acea prezentare, care a ieșit puțin mai mult decât un spectacol-lectură, a participat și autoarea piesei și a fost foarte încântată de ce a văzut. În urma acestei experiențe am luat decizia de a pune piesa în scenă ca un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, nu doar unul lectură.

A.V.: Din punct de vedere regizoral, pe ce ai pus accentul în această montare? Pe ce ai mizat în primul rând?

R.B.: Am mizat pe lipsuri. Fiecare personaj are o neîmplinire, îi lipsește ceva și are nevoie de cineva, de o altă persoană care să îi suplinească lipsurile, nevoia de ceva: afecțiune, bani, atenție și multe altele. Pentru mine este și un context actual al țării noastre, unde sărăcia își pune amprenta

tot mai tare, inclusiv în teatru. Abordăm spectacolul cu un decor foarte simplu, auster, actorii nu folosesc recuzite absolut deloc și regizorul lipsește, dar totuși este prezent. Pretutindeni sunt numai lipsuri, sărăcia e omniprezentă.

A.V.: În cadrul acestui spectacol avem și un debut pe scena Teatrului Național Târgu-Mureș, în calitate de angajat - studentul Daniel Vișan (Masterat Arta actorului, anul I, la UAT Târgu-Mureș). De asemenea, colaborezi și cu două tinere actrițe, tot studente la Universitatea de Arte din Târgu- Mureș, care deja încep să își facă un nume pe plan local: Larisa Dobrin (studii de licență, anul II) și Alexandra Moldovan (Masterat arta actorului, anul II). Cum s-au născut aceste colaborări?

R.B.: În ceea ce privește distribuția actuală, este aceeași de la spectacolul lectură. Eu am mare încredere în toți trei și cred că fac o treabă minunată în acest spectacol. Fetele, la fel ca și Daniel, sunt încă studente la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și chiar cred că au ce să caute în spectacolul ăsta și merită să fie văzute pe scenă.

Din distribuția spectacolului “Săraci” fac parte actorii Anca Loghin (Martha), Mihai Crăciun (Herb), Daniel Vișan (Billy), Larisa Dobrin (Rachel), Ștefan Mura (Louie), Alexandra Moldovan (Gloria), Laura Mihalache (Ellen) și Rareș Budileanu. Regia artistică este semnată de Rareș Budileanu, iar regia tehnică îi aparține lui Stelian Chițacu. Scenografia este realizată de Anna Kupás, light-design-ul este conceput de Alin Popa, iar sufleor este Iolanda Belbe.

Premiera spectacolului a avut loc pe 16 octombrie, la Sala Mică a Teatrului Național Târgu-Mureș.

Următoarele reprezentații vor avea loc duminică, 3 noiembrie, ora 19.30, și duminică, 17 noiembrie, ora 19.30.

 

Lasă un comentariu