VIKTOR ORBAN LA ÎNTREVEDEREA CU VLADIMIR PUTIN: APARTENENȚA UNGARIEI LA UE ȘI NATO NU EXCLUDE COOPERAREA CU RUSIA

Distribuie pe:

Premierul ungar Viktor Orban a pledat miercuri la Budapesta, în fața președintelui rus Vladimir Putin, pentru o îmbunătățire a relațiilor între NATO și Rusia, subliniind că pentru Ungaria apartenența la UE și NATO nu exclude cooperarea cu Rusia pe anumite teme, consemnează agențiile EFE și MTI.

“Ungaria este interesată ca relațiile dintre Rusia și NATO să se îmbunătățească.

Experiența istorică și politică a Ungariei arată că atunci când relațiile sunt proaste și există tensiuni, Ungaria pierde”, a spus premierul Orban la o conferință de presă comună cu președintele Putin.

Șeful guvernul ungar a justificat cooperarea cu Rusia prin faptul că Budapesta se află între trei poli de atracție, reprezentați de Berlin, Moscova și Istanbul.

El a subliniat că “Ungaria este parte a NATO și UE și va continua să fie, dar aceasta nu exclude ca pe anumite teme politice să coopereze cu Rusia”.

Orban a mai precizat că a discutat cu Putin diferite teme, precum extinderea centralei nucleare de la Paks și achiziția de petrol și gaze din Rusia.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia consideră Ungaria ca fiind un partener important pentru furnizarea gazelor rusești către Europa. Cele două țări doresc acum să-și diversifice relațiile, a mai spus liderul de la Kremlin, adăugând însă că sectorul energetic rămâne principala prioritate.

Putin a menționat de asemenea că a discutat cu Orban despre situația comunităților creștine din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Președintele rus a calificat persecuțiile religioase drept “inacceptabile” și a transmis că Rusia este gata să coopereze în sprijinirea creștinilor din acea regiune. Protejarea comunităților creștine persecutate și problema migrației au fost evocate și de Viktor Orban printre capitolele principale de cooperare cu Rusia.

În ultimii nouă ani, Viktor Orban și Vladimir Putin s-au întâlnit cel puțin o dată pe an, premierul ungar fiind liderul european care păstrează cele mai bune relații cu Moscova.

Ei au căzut de acord în 2014 asupra unui proiect de construire a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks cu ajutorul unui împrumut rusesc de 12,5 miliarde de euro. Însă unii observatori se tem că acest contract va mări și mai mult dependența energetică a Ungariei față de Rusia.

 

Lasă un comentariu