BĂTRÂNII VOR AJUNGE... PE MÂNA ROBOȚILOR

Distribuie pe:

În contextul îmbătrânirii populației și a provocării reprezentată de îngrijirea unui număr mai mare de persoane vârstnice, Guvernul Marii Britanii a anunțat că roboții concepuți pentru a oferi astfel de servicii ar putea fi soluția pentru asistență socială suplimentară.  

Guvernul britanic a lansat un fond de investiții în valoare de 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea roboților capabili să ofere sprijin și servicii de îngrijire, oferind sprijin suplimentar sectorului de asistență socială, în beneficiul persoanelor care au cea mai mare nevoie, se arată într-un comunicat al Executivului de la Londra.

Noul fond va fi cel mai mare program de cercetare din Marea Britanie, dedicat în totalitate creării de sisteme autonome și sigure pentru utilizarea publică, investițiile putând contribui la conceperea unor roboți care să îndeplinească sarcini precum ajutarea unei persoane vârstnice să se ridice, după ce a căzut, și să cheme ajutor, să livreze mâncare la ora mesei și chiar să se asigure că aceste persoane își administrează medicamentele la ora corectă.

“În prezent, sistemele autonome sunt construite în diverse industrii, pentru a rezolva provocările, dar pentru a fi utilizate de către persoane trebuie să fie proiectate pentru a fi de încredere, să ofere siguranța datelor și să aibă un set clar de reguli pentru a lua decizii eficiente”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Guvernul britanic a investit anterior într-un proiect cu sediul în Bristol, care a dezvoltat deja un prototip de robot numit CHIRON, proiectat să le ofere vârstnicilor mai multă mobilitate și să îi ajute în cazul altor deficiențe asociate îmbătrânirii. Robotul ar putea, în cele din urmă, să ducă la îndeplinire și alte sarcini, spre exemplu să îi aducă unui pacient o tavă cu mâncare sau băutură sau să ajute persoanele cu probleme de mobilitate, să se ridice de pe scaun.

În ultima fază a proiectului, oamenii de știință trebuie să se asigure că acești roboți sunt siguri pentru utilizatori.

Lasă un comentariu