PETRE SĂBĂDEANU, CONCURS INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR

Distribuie pe:

Uniunea Mondială de Folclor I.G.F și Fundația “ȘOPTEREAN'' în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Consiliul Local și Primăria comunei Sântana de Mureș și Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș va organiza cea de-a IV-a ediție a Festivalului concurs internațional de interpretare a cântecului popular “PETRE SĂBĂDEANU”, în perioada 1-3 noiembrie 2019, la Sala de Spectacole a Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

Festivalul-concurs internațional de interpretare a cântecului popular “PETRE SĂBĂDEANU”, este deschis tuturor tinerilor interpreți de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect față de portul popular național. Concursul de interpretare se adresează soliștilor de muzică populară, atât din țară cât și din străinătate.

Totodată, scopul acestui festival este de a menține vie memoria celui care a slujit de peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureșului, prin glasul său curat, puternic și frumos - Petre Săbădeanu, originar din comuna Sântana de Mureș.

Conform regulamentului, festivalul se desfășoară în mai multe etape:

Etapa I: ÎNSCRIERI - până la data 28 octombrie 2019, la nr. de telefon 0745/66.78.14 sau la adresa de e-mail: palatulculturiibistrita@yahoo.ro

Etapa a II-a: PRESELECȚIA - în data de 3 noiembrie 2019, ora 10, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș;

Etapa a III-a: ANUNȚAREA CANDIDAȚILOR ADMIȘI ÎN CONCURS - în 3 noiembrie 2019, după jurizarea candidaților;

Etapa a IV-a: CONCURSUL - în 3 noiembrie 2019, de la ora 17, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș;

Etapa a V-a: GALA LAUREAȚILOR și SPECTACOL CU INVITAȚII SPECIALI - în 3 noiembrie 2019, de la ora 18, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș.

Atât la preselecție, cât și la concurs, fiecare concurent va interpreta două cântece: unul fără acompaniament orchestral (o doină sau o baladă) și unul cu acompaniament orchestral (cântec ritmat) specific zonei pe care o reprezintă. Un element important este prezentarea costumului popular.

Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra ansamblului profesionist “Cununa de pe Someș” a Palatului Culturii Bistrița.

Juriul festivalului va fi alcătuit din specialiști cu experiență în domeniu și din personalități ale vieții artistice românești, care vor juriza:

- calitatea vocii și a interpretării;

- autenticitatea și valoarea artistică a cântecelor;

- prezența scenică;

- cunoștințe generale despre interpretul Petre Săbădeanu și a altor interpreți consacrați;

- frumusețea și autenticitatea costumului popular purtat de interpret.

Pe scena festivalului vor urca invitați speciali, care vor încânta publicul spectator prin susținerea unor recitaluri.

Vă așteptăm cu drag!

Lasă un comentariu