INCENDIUL, CEL MAI DE TEMUT RISC AL ROMÂNILOR LEGAT DE LOCUINȚĂ

Distribuie pe:

Din studiul “Percepția românilor față de asigurările de locuințe”, realizat de IRES, la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), aflăm că aproximativ 65% dintre români plasează incendiul pe primul loc în topul riscurilor care îi îngrijorează cel mai mult în legătură cu locuințele lor.

Cutremurul, spaima de pe locul doi

Potrivit studiului, alte riscuri de care se tem românii sunt cutremurele (57%), furtunile și vijeliile (50%), precum și furturile din locuințe (40%), exploziile (34%), inundațiile (30%) și alunecările de teren (19%).

Anul acesta, s-a remarcat o schimbare a percepției românilor în ceea ce privește riscurile care le pot afecta locuințele. Astfel, dacă în 2018 românii se temeau cel mai mult de cutremure (56%), apoi de incendii (54%), în 2019 incendiile sunt pe primul loc între temerile acestora în legătură cu locuințele lor (65%, o creștere cu 11% față de 2018), pe locul secund fiind cutremurele (57%).

În același timp, studiul a mai arătat și că aproximativ 71% dintre români sunt interesați și foarte interesați de asigurarea locuințelor, iar 31% dintre aceștia declară că intenționează să încheie o asigurare obligatorie PAD (împotriva dezastrelor naturale, care acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren și inundații), și o asigurare facultativă a locuinței în următorul an.

Gradul de asigurare, scăzut

Aproximativ 81% dintre respondenți afirmă că au auzit de polița obligatorie de asigurare PAD, aceștia fiind în pondere mai mare din rândul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani și care au studii medii sau superioare.

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu se consideră informați cu privire la asigurările de locuințe, principalele surse de informare fiind televiziunea (63% în 2019, față de 50% în 2018) și internetul (37%).

La sfârșitul lunii iunie 2019, erau în vigoare 1,51 milioane de polițe facultative pentru locuințe, respectiv 1,72 milioane de polițe obligatorii PAD.

Cu toate acestea, doar 19% din locuințe sunt asigurate printr-o poliță obligatorie PAD și doar 16,7% au și o asigurare facultativă, ceea ce reprezintă un grad de asigurare scăzut în comparație cu riscurile la care sunt expuse locuințele românilor.

Lipsa banilor, cel mai invocat motiv

Printre obstacolele enumerate în ceea ce privește încheierea unei polițe obligatorii PAD se află lipsa banilor, a informațiilor, lipsa interesului, lipsa conștientizării consecințelor riscului și amenzile prea mici.

Totodată, 33% dintre participanți consideră că un nivel mai mare al veniturilor ar reprezenta un stimulent pentru încheierea asigurărilor obligatorii PAD, alături de o mai bună informare (32%).

“Ne interesează percepția consumatorilor din România față de riscurile la care se expun și încercăm constant să creștem gradul de informare a populației. Protecția oferită de industria de asigurări este o cale importantă pentru a absorbi riscurile care îi îngrijorează pe români. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuinței și a bunurilor ar trebui să fie o prioritate”, consideră reprezentanții UNSAR.

***

Studiul a fost realizat în luna septembrie 2019, pe un eșantion de 1.007 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ la nivel național, având o eroare maximă tolerată de +/-3%.

Lasă un comentariu