DE LA “ROMÂNIA CORUPTĂ” LA “ROMÂNIA GĂURITĂ”

Distribuie pe:

Toată suflarea țării a urmărit, “cu îngrijorarea” aferentă, cum, taman când era să se instaleze, victorios, la Palatul Victoria, noul guvern a dat... în gropi, la propriu: adică, o gaură mare cât un hău se lăfăia în bugetul statului de drept, pe care, pesediștii toxici, înainte de plecare, îl goliseră fără milă și cruțare, lăsând în urma lor acest vid de 22 de miliarde de lei. Între timp, gaura s-a mai modificat, ajungând ba la 16 miliarde, ba la 11 - care cum l-a dus capul la socoteală. “Toxicii” au sărit, imediat să se apere, precizând că gaura lăsată de ei e de fapt o găurică (vreo două miliarde, cel mult) față de găuroiul pe care-l lăsase Cioloș (18 miliarde sau cam așa ceva).

În orice caz, problema găurii este aprig dezbătută la televizor, în aceste zile și seri de toamnă târzie, când, pe orice canal ai butona, tot de gaură dai.

Marile cazuri de corupție (caprele dlui Toni Greblă, care erau, de fapt, struți, dacă nu chiar găini, farurile aprinse cu care circula fostul Procuror General și toxic, “abuzurile” în serviciu, desființate de CEDO etc.) au trecut într-un con de umbră, toată lumea fiind concentrată asupra găurii buclucașe. N-ar fi exclus să vină Comisia de la Veneția s-o măsoare, s-o evalueze, să terminăm o dată... până nu se știe când, cu acest orificiu și cu dimensiunile lui. Altminteri, după ce de aproape cinci ani de când suntem arătați cu degetul drept cei mai corupți din Europa, o să ajungem, Doamne ferește, cei mai găuriți.

În toată această vânzoleală, dl Orban, dârz și neînfricat, dă de știre că urmează marea depesedizare: o să semneze atâtea demiteri și excluderi, de o să facă febră musculară (se recomandă prișnițe cu apă stătută în bucătărie).

Dl Tinel a fost și mai tranșant: “O să vă plece amantele, o să vă plece pilele, tot ce ați avut prin Guvern, pe acolo, plângeți după ele, dar asta e”. Muncă, muncă și iar muncă, noul program de guvernare trebuie pus în aplicare, de îndată, și asta cere sacrificii și “strângerea șurubului”.

Populația, biata de ea, nu știe ce să mai creadă, nimeni nu mai înțelege nimic: cine are de pierdut și cine are de câștigat? Dintre toate comentariile, previziunile, “exegezele” și bramburelile cu care ni se împuiază capul, cea mai pertinentă analiză, preluată, de altfel, de presa centrală, ni se pare cea a economistului Cristian Socol, profesor la Academia de Științe Economice din București, pe care o prezentăm în sinteză, fără comentarii, noi nefiind economiști și nepricepându-ne la cifre, tot ce am reținut din armetică fiind tabla înmulțirii cu 5, iar din științele economice - că economia socialistă era mai performantă decât cea capitalistă, caracterizată prin “exploatarea omului de către om”.

Așadar, cine pierde, cine câștigă? Iată ce spune economistul:

“1. Băncile vor câștiga. Prin anularea OUG 114 nu vor mai fi taxate și nu vor mai avea ținta de a credita economia reală. Vor pierde românii cu rate la creditele bancare, aceștia plătind rate mai mari la credite, cu 10-15%. Deprecierea leului va adânci povara asupra acestei categorii de populație.

2. Fondurile de pensii private vor câștiga. Prin anularea OUG nu se vor mai solicita garanții crescute din condiția creșterii capitalului (...). Cine va pierde? Prin creșterea contribuției la Pilonul 2, românii contribuitori vor avea o scădere certă a contribuției la Pilonul 1, pe baza unui viitor beneficiu incert din P2. Având în vedere că se estimează o perioadă lungă cu randamente mici la investițiile financiare, plusul în conturile clienților din P2 va fi marginal sau nu va fi deloc.

3. Companiile din telecomunicații vor câștiga. Măcar să investească acei bani în creșterea calității serviciilor, care acum sunt extrem de proaste.

4. Companiile din energie vor câștiga. Vor pierde românii care vor plăti facturi mult mai mari la utilități (...).

5. Companiile private din sănătate vor câștiga. Comasarea/închiderea spitalelor plus facilitățile anunțate privind extinderea asigurărilor private de sănătate vor conduce la privatizarea accentuată a sănătății. Vor pierde românii care nu-și vor permite plata unor servicii medicale decente. Accesul la servicii medicale se va restrânge.

6. Companiile private din educație vor câștiga. Privatizarea în domeniul educației va restrânge accesul la educație. Pentru familiile cu o situație financiară modestă, va fi imposibil ca un copil înzestrat/inteligent să acceseze colegii de vârf sau/și studii superioare.

7. Companiile care fac evaziune vor câștiga. Eliminarea supraimpozitării part time va readuce practica sclaviei în afaceri. Se va re-generaliza practica angajării fictive part time cu un program de lucru efectiv de 8-10 ore, pe salarii de nimic. Veniturile bugetare încasate din contribuții și impozit pe venit vor scădea puternic.

8. Marii jucători la bursă vor câștiga prin privatizarea profiturilor din companiile de stat (vezi Hidroelectrica și Aeroporturi București). Statul român va pierde venituri la bugetul de stat, va pierde din suveranitate, prin controlul unor active în domenii strategice. Românii vor pierde plătind prețuri mai mari pe o calitate mai proastă, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în urma privatizărilor “strategice”.

9. Business-ul mare va câștiga, companiile românești și IMM-urile vor pierde. Nu există nicio măsură în așa-numitul program care să stimuleze capitalul autohton sau vreun sector economic din România, în afară de sectorul bancar, energie, telecomunicații și pensii private - unde-s afaceri mari.

10. Orașele mari vor câștiga, urbanul mic și ruralul vor pierde. Prin propunerile prezentate si prin renunțarea la Programele de dezvoltare locală PNDL și FDI se va mări decalajul dintre urbanul mare și restul localităților. Vor fi oaze de lux într-o mare de sărăcie.

11. În turism, vor câștiga țările vecine. Vor pierde companiile românești. La capitolul Turism nu există nicio măsură concretă de sprijin/stimulare (...).

Punând și eliminarea voucherelor de vacanță, românii vor fi invitați să treacă granița, asta în cazul în care vor avea bani să plece în concediu.

12. Vor câștiga companii private din domeniul transporturilor. Prin privatizarea companiilor din domeniu - așa cum se enunță în program, românii vor plăti mai mult pe servicii mai proaste - așa cum s-a întâmplat până acum în cazul privatizărilor în domeniile strategice.

13. Vor câștiga firmele de consultanță, prin externalizarea anunțată a anumitor funcții guvernamentale. Va pierde din putere statul român, vor pierde bugetarii ce vor fi concediați. Vom plăti cu toții studii din care nu se poate desprinde nicio politică publică consistentă.

14. Vor pierde IMM-urile românești prin eliminarea Startup Nation (...), vor pierde pensionarii prin nerespectarea creșterii pensiilor, vor pierde persoanele care primesc beneficii sociale, vor pierde bugetarii rămași, prin neaplicarea majorărilor prevăzute în legea Salarizării Unice. Vor pierde agricultorii români prin stoparea programelor de sprijin, vor pierde toți românii, prin plata unor prețuri mai mari pe produse agroalimentare din import.

15. Vor pierde firmele din construcții și cele din IT, prin stoparea/retragerea sprijinului acordat prin facilități fiscale.

16. Va pierde din putere statul român. Nu vor mai exista nici puținele butoane existente acum pentru stimularea economiei și creșterea bunăstării românilor. Va pierde competitivitate România, va pierde viteză de convergență și se va îndepărta obiectivul de aderare la Zona Euro”.

Brrr... Cam sumbre previziuni, care, din păcate, par deja a prinde contur, deși presa securistoidă l-a și făcut cu ou și cu oțet pe economistul Socol de la ASE.

...În fine, să nu ne antepronunțăm. Să lăsăm guvernul să-și facă treaba. Om trăi (posibil) și om vedea (precis)...

Ceea ce e hazliu în toată această poveste cu gaura este treaba cu pilele și amantele. Hai, că, potrivit principiului “piloșii noștri sunt mai buni decât piloșii voștri”, chestiunea ar mai fi de înțeles.

...Dar amantele? De unde știu noii guvernanți cine ce amantă are/a avut? Au inventat, cumva, un “detector de amante” și noi nu știm? (Să ne spuie “de îndată” că, vorba din strămoși - “știe tot satul și nu știe bărbatul”.) Păi, dacă da, o să se umple țara de bărbați încornorați și de neveste snopite în bătaie, în conformitate cu noul program de guvernare... Bine, s-ar putea să apară surprize în sensul că, între timp, amantele celor de ieri să fi migrat, subtil, spre... cancelariile celor de azi. Apoi, să vezi încurcătură...

...În orice caz, e de urmărit cu atenție evoluția găurii (la buget), un soi de instinct din “meandrele concretului” și “sinergia faptelor” ne șoptește că, vorba poetului, mai e puțin, mai e un pic, până la marele nimic...

 

Lasă un comentariu