DEPOZITELE DE GRĂSIME DIN PLĂMÂNI, RISC DE AFECȚIUNI RESPIRATORII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi, citați de descopera.ro, susțin, în premieră, că depozitele de grăsime care se formează în țesuturile pulmonare contribuie la apariția unor afecțiuni respiratorii, în cazul persoanelor obeze.

“Obezitatea reprezintă o problemă de sănătate personală și publică, tot mai frecventă, pe plan mondial. Cel puțin, în Statele Unite ale Americii, unul din trei adulți suferă de obezitate, iar o greutate mult peste limitele normale este asociată cu riscuri crescute de apariție a diferitelor maladii. Astmul este una dintre aceste maladii, în care obezitatea reprezintă un factor de pericol suplimentar.

În studiul nostru, am constatat, în premieră, că depozitele de grăsime se pot forma în țesuturile pulmonare, acestea explicând evoluția astmului. Am studiat structura căilor respiratorii din plămâni și modul în care acestea sunt modificate la persoanele cu afecțiuni respiratorii.

Analizând mostre de țesut pulmonar, am observat țesutul gras care s-a acumulat în pereții căilor respiratorii și am vrut să vedem dacă această acumulare este corelată cu greutatea corporală.

Astfel, am analizat 52 de mostre de țesut pulmonar colectate post-mortem. Dintre acestea, 15 nu suferiseră de astm, 21 aveau astm, dar au murit din cauze diferite și 16 au murit din cauze care țin de astm. Am analizat 1.373 de căi pulmonare, pentru a identifica dacă, și în ce proporție, s-au format în acestea depozite de grăsime. Informațiile au fost comparate cu indicii ale masei corporale ale persoanelor decedate, de la care au fost prelevate.

Am observat că depozitele de grăsime se pot forma în căile respiratorii, cu precădere în țesuturile persoanelor supraponderale. Faptul să fii supraponderal sau obez a fost deja legat de riscul de a avea astm sau de a avea simptome mai grave.

Această legătură ar putea fi explicată prin presiunea directă a excesului de greutate asupra plămânilor sau printr-o creștere generală a inflamației, create de excesul de greutate”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu