MOMENT OMAGIAL 420 DE ANI DE LA INTRAREA LUI MIHAI VITEAZUL ÎN ALBA IULIA

Distribuie pe:

Joi, 31 octombrie, prof. Floarea Perțe, președinta organizației de femei din cadrul Ligii Pensionarilor Târgu-Mureș, a organizat o activitate dedicată împlinirii a 420 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia (1 noiembrie1599), unde episcopul Demetrius Napragy i-a înmânat, personal, cheile cetății, în semn de închinare și supunere necondiționată.

În cadrul expunerii prezentate cu acest prilej, prof. Gheorghe Nistor a conturat contextul istoric în care a avut loc acest moment crucial din istoria noastră, consecințele sale pentru toți românii vorbitori de aceeași limbă, subliniind faptul că, în realitate, unirea tuturor celor trei țări române, care a urmat imediat, a fost făcută de toți românii care, atunci, au întrezărit, în scăparea unei clipe de noroc a istoriei, înfăptuirea visului ce îl purtau cu ei din generație în generație încă de la cea mai mare unire a noastră, cea făcută de Burebista și până la ei.

Sigur că ungurii, polonezii și turcii nu au fost de acord cu această unire care îi făceau pe români prea puternici și care le încurcau planurile, așa că au făcut tot ce au crezut de cuviință pentru a scăpa de Mihai Viteazul, ucigându-l în final mișelește la 9 august 1601, dar prin acest act mârșav nu au putut stinge flacăra speranței reaprinsă de el, cum că odată și odată tot vor face pentru vecie „pohta ce-a pohtit-o".

Momentul omagiat a fost completat cu intervenții pe tema în discuție, un microrecital susținut de Corul de femei din cadrul Ligii, lectura unor poezii ce îl evocă pe marele domnitor, precum și de furnizarea unor prețioase informații referitoare la portretele care îl înfățișează pe domnul Mihai, de mănăstirile și bisericile ridicate de el pe tot cuprinsul țării.

(sursa foto - viziteazaalbaiulia.ro)

Lasă un comentariu