PESTE 66% DINTRE ANGAJAȚII ROMÂNI SUNT DISPUȘI SĂ TREACĂ PRINTR-UN PROCES DE RECONVERSIE PROFESIONALĂ

Distribuie pe:

Peste două treimi dintre români (66,8%) s-au arătat dispuși să facă o schimbare totală în ceea ce privește cariera lor și să opteze pentru reconversie profesională, în timp ce o treime (33,2%) ar face acest lucru doar dacă ar întâmpina probleme serioase pe piața muncii, se arată în studiul global “Decoding Global Trends in Upskilling and Reskilling”, realizat de BestJobs și Boston Consulting Group.

Respondenții din România consideră că locul lor de muncă va fi afectat de schimbările tehnologice, în domenii precum digital & analiză și automatizare (59%), IT și tehnologie (52%), finanțe și audit (45,6%). La polul opus, cel mai puțin îngrijorați din acest punct de vedere sunt cei care lucrează în vânzări (31%), juridic (24%) și asistență socială (23%).

În același timp, doi din trei români sunt dispuși să o ia de la zero în carieră, ca răspuns al schimbărilor tehnologice, iar șapte din zece dedică timp semnificativ, într-un an, învățării pentru a-și perfecționa aptitudinile, astfel încât să facă față provocărilor aduse pe piața muncii, de tendințe majore precum avansul tehnologic și globalizarea.

La polul opus, 33,2% dintre români nu sunt dispuși să dobândească aptitudini și cunoștințe pentru un job diferit și ar face acest lucru doar dacă ar întâmpina probleme serioase pe piața muncii, în timp ce 26% susțin că petrec puțin timp pe an pentru a-și dezvolta competențele.

Angajații de la nivel global spun că sunt conștienți de avansul tehnologic și de automatizare, 61% dintre aceștia afirmând că propriile locuri de muncă vor fi afectate într-o mare măsură de aceste trenduri. Respondenții care se simt cel mai puțin afectați vin din: America Centrală, Marea Britanie, China și România. Totodată, angajații cei mai speriați de aceste trenduri provin din: Grecia, Portugalia, Nigeria, Brazilia și Japonia.

În privința efectelor globalizării, cei mai mulți respondenți care cred că jobul lor va fi afectat de această tendință sunt angajații din știință și cercetare (41,7%), IT & tehnologie (41%), digital & analiză și automatizare (40,3%). De partea cealaltă, cei care se consideră mai puțin afectați de globalizare lucrează în administrație și secretariat (26,4%), media și informații (25,4%) și juridic (23%).

Conform cercetării, România se situează pe locul 31 în rândul țărilor analizate în ceea ce privește timpul alocat de către angajați pentru învățare și dezvoltare profesională, cu aproximativ 71% dintre respondenți, menționând că alocă săptămâni sau chiar câteva luni pe an pentru astfel de activități, cei mai mulți dintre aceștia venind din domenii precum știință și cercetare, IT și sănătate.

Țări precum Mexic, Panama și Republica Dominicană se află pe primele trei locuri în privința disponibilității angajaților să treacă printr-un proces de reconversie profesională, cu un procent de circa 90% dintre angajați. Pe de altă parte, angajații din țări precum Iran, Bulgaria, Polonia sau Germania, sunt cei mai puțin deschiși la această idee, într-un procent de până la 53% pentru fiecare dintre aceste țări.

În România, cea mai mare deschidere pentru reconversie profesională o au angajații din domenii precum vânzări (78,3%), media și informații (78%), achiziții și logistică (74,4%). La polul opus, se află cei din IT (54%), știință și cercetare (53,9%) și juridic (53,6%).

La capitolul resurselor folosite pentru învățare, cei mai mulți angajați români (69,3%) preferă să învețe singuri (self-learning), ori se bazează pe trainingul la job (66,8%) pentru a dobândi noi aptitudini profesionale. De asemenea, o pondere importantă în instrumentele de învățare o au aplicațiile mobile (24%) și cursurile online (20%).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 366.000 de oameni din 197 țări din întreaga lume. La sondaj au răspuns 19.099 de români, dintre care 37% cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani, 34% cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani și circa 19%, cu vârsta între 41 și 50 de ani. În ceea ce privește ultimul nivel al studiilor absolvite, 46,2% sunt absolvenți de facultate, 30,2% au studii de master, 20,7% au terminat doar liceul, în timp ce 1,2% au doctorat.

Lasă un comentariu