“UN PAS URIAȘ” PENTRU REZOLVAREA SITUAȚIEI DE LA VALEA UZULUI: ÎNDEPĂRTAREA CRUCILOR OSTAȘILOR ROMÂNI DIN CIMITIRUL INTERNAȚIONAL AL EROILOR

Distribuie pe:

La sfârșitul lunii trecute, prefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, a atacat, în instanța de contencios administrativ, Primăria și Consiliul local Dărmănești (județul Bacău), solicitând anularea documentelor ce au stat la baza transferării în proprietatea acestei unități administrativ-teritoriale a Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului și a amenajării solei eroilor români.

Inițial, știrea a fost făcută publică de către președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care notează pe blogul său (borbolycsaba.ro) că demersul reprezintă “un uriaș pas înainte în soluționarea situației de la Valea Uzului”:

“În cazul în care instanța administrativă constată că deciziile sunt ilegale, acestea vor fi declarate invalide, astfel că orice acțiune întreprinsă în baza lor va fi nulă. Dacă aceste cazuri au ca rezultat o decizie finală în favoarea județului Harghita, partea vătămată - comuna Sânmărtin (județul Harghita - n.n.) - poate solicita restaurarea cimitirului militar Valea Uzului, respectiv demolarea structurilor ilegale și radierea cărții funciare a cimitirului militar din Valea Uzului din registrul cadastral. Cele două acțiuni depuse de prefectul de Bacău sunt un pas uriaș pentru că arată o atitudine pozitivă, care nu a fost caracteristică predecesoarei sale, Maricica Luminița Coșa, în ciuda faptului că Sânmărtin și CJ Harghita au solicitat, prin mai multe petiții, să intervină. Continuăm să spunem ceea ce am spus și până acum: trebuie să respectăm legile, care spun clar că Valea Uzului aparține de Sânmărtin, deciziile Consiliului local din Dărmănești sunt ilegale, deci lucrările de construcție din cimitir sunt ilegale. Avem încredere în hotărârea instanței, care, în sfârșit, soluționează această situație dăunătoare pentru conviețuirea româno-maghiară”, precizează Borboly.

Argumentele acțiunii prefectului de Bacău vor fi completate de cele aduse de autoritățile administrației locale din Sânmartin, care vor solicita, totodată, soluționarea în același timp a disputelor similare, pentru a evita apariția unor decizii contradictorii.

Primăria Dărmănești a publicat pe pagina sa oficială (orasuldarmanesti.ro) cele două adrese primite de la Tribunalul Bacău, vizând spețele în discuție, după ce primarul orașului, Constantin Toma, anunța public, la 25 iunie a.c.: “În urma solicitării de către UAT Dărmănești a avizului privind concepția monumentului de for public din Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, Ministerul Culturii și Identității Naționale a emis avizul favorabil. Acest lucru denotă legalitatea demersurilor întreprinse de noi, pentru cinstirea memoriei eroilor români” (vezi documentul atașat). Mai mult, anul trecut, în contextul manifestărilor prilejuite de marcarea Centenarului, la solicitarea Consiliului local Dărmănești, Ministerul Culturii a alocat suma de 65.000 de lei pentru reabilitarea “Cimitirului Internațional al Eroilor, situat în Valea Uzului, la limită cu județul Harghita”. Or, dacă acest cimitir ar fi aparținut județului Harghita, administrația publică locală din Dărmănești (Bacău) ar mai fi primit vreun ban pentru monumentul vecinului? - se întreabă edilul. Cu suma de la Ministerul Culturii, plus o completare de la bugetul local și cu un parteneriat cu Ministerul Apărării au fost reabilitate, simbolic, 50 de morminte situate pe o parcelă liberă, precizează Constantin Toma.

De asemenea, într-un răspuns oficial (adresa nr. 12.192/4/10/2018) formulat de conducerea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău, se arată: “În conformitate cu limita administrativ-teritorială din arhiva fostei Direcții Fond Național Geodezic (deținută la data de 10 ianuarie 1990) și afișată pe geoportalul INSPIRE al României, conform extrasului din planul cadastral (pe ortofotoplan anexat), amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor - Valea Uzului se află în interiorul UAT Dărmănești, județul Bacău”.

Anul trecut, la 13 septembrie, Maricica Luminița Coșa, prefectul de atunci al județului Bacău, a fost prezentă la manifestările dedicate “Centenarului luptelor de pe Valea Uzului”, prilej cu care a declarat: “Azi, dedicăm aceste momente luptelor de pe Valea Uzului. Sunt clipe de respect și omagiu față de ostașii români care au dat dovada sacrificiului suprem pentru credința lor, pentru idealul de a avea o țară unită, pentru ca noi să trăim liberi și demni. Pe eroii noștri, Dumnezeu să-i odihnească în pace! La mulți ani, România! La mulți ani, români!” (bc.prefectura.mai.gov.ro).

În mod surprinzător, la mai puțin de un an (4 iunie 2019), aceeași Maricica Luminița Coșa, în calitate de prefect, l-a somat pe primarul din Dărmănești să revoce HCL din 29 martie, prin care Cimitirul din Valea Uzului a trecut în domeniul public al localității, dându-i termen, până la 25 iunie, să retragă această hotărâre, cu precizarea că, în caz contrar, se va adresa instanței de contencios administrativ. Documentul este semnat și de actualul prefect, Ivancea, care, la vremea respectivă, deținea funcția de subprefect. Plângerea respectivă nu a fost formulată, iar termenul-limită a expirat. Atitudinea ezitantă a Maricicăi Coșa a fost dur criticată atât de UDMR - pentru lipsă de consecvență, cât și de unele organizații civice românești - pentru că ar face jocurile formațiunii lui Kelemen Hunor.

La începutul lunii septembrie a.c., Maricica Luminița Coșa (ALDE) a fost demisă din funcția de prefect, în contextul ieșirii de la guvernare a formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, postul fiind preluat de fostul subprefect, Valentin Ivancea (PSD): “Este o poziție onorantă pentru mine. O primesc cu responsabilitate, conștient că va trebui să fiu prezent, 24 din 24. Experiența de subprefect mi-a arătat importanța Instituției Prefectului”, a declarat Ivancea, citat de zbc.ro. Printre primele demersuri ale noului prefect se numără atacarea în instanță a hotărârilor CL Dărmănești, după ce, imediat după desemnarea sa în funcție, Consiliul Județean Harghita a reiterat această solicitare. “O turnură pozitivă, datorată faptului că la 10 septembrie s-a schimbat persoana aflată la conducerea Prefecturii Bacău”, notează agenția ungară de știri MTI, citându-l pe președintele CJ Harghita, precum și un recent comunicat al Prefecturii Bacău, potrivit căruia actualul prefect consideră “că modul în care orașul a dobândit dreptul de proprietate - luarea în inventar a cimitirului - era, deja, fundamental ilegal, iar atunci când s-a transferat terenul în proprietatea publică, pentru a dobândi un drept de proprietate aparent, s-a procedat tot ilegal”.

Oficialitățile statului ungar nu sunt străine de situația din zonă: la 6 mai, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, i-a cerut omologului său român, de la acea vreme, Teodor Meleșcanu, să pună presiune pe autoritățile locale, ca să oprească lucrările de amenajare a cimitirului din Valea Uzului. Liderul diplomației de la Budapesta a spus atunci că ridicarea celor 52 de cruci pentru eroii români este o lipsă de respect, deoarece ar fi putut fi așezate pe mormintele unor soldați unguri necunoscuți.

La începutul lunii octombrie, Ungaria, prin vocea europarlamentarului Fidesz, Tilki Attila, s-a adresat Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și a solicitat întocmirea unui raport în cazul Cimitirului din Valea Uzului, “deoarece prin acțiuni concrete trebuie împiedicată ocuparea teritoriilor prin cimitirele militare”. Acesta a spus că țara sa așteaptă de la forurile europene să stabilească, printr-un punct de vedere unitar, că Primăria Dărmănești și-a depășit atribuțiile și a construit cruci de beton peste mormintele unor soldați maghiari. Dat fiind că peste tot în Europa sunt cimitire militare unde se odihnesc soldați ai altor state, “dacă nu acționăm destul de ferm în cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, forțele naționaliste pot fi încurajate și pot apărea insulte similare și în cimitirele militare din alte părți și, prin ele, și la adresa comunităților locale de minorități”, a spus Tilki, precizând că Ungaria speră ca, în baza unei declarații unitare a Comitetului de Miniștri - cimitirul să fie readus la stadiul initial (sursa - MTI).

Opinia publică și presa din România (o parte din ele) privesc cu surprindere și indignare demersul actualului prefect băcăuan, plasându-l pe linia de abordare a Budapestei și favorabil celor interesați să reaprindă conflictul interetnic de la Valea Uzului. “Gestul prefectului de Bacău de a suspenda deciziile Primăriei Dărmănești apare ca fiind surprinzător, dacă nu chiar suspect, în condițiile în care prefectul Valentin Ivancea ar fi trebuit să știe că Primăria Dărmănești a adus ca dovadă, în ceea ce privește dreptul de posesie asupra terenului Cimitirului Eroilor, un extras de carte funciară care îi confirma acest statut de proprietar. Ultimele evoluții în acest conflict apar ca urmare a unei campanii, devenită mai vizibilă din luna mai 2019, cu puțin timp înainte de alegerile europarlamentare, când UDMR, cu sprijinul Guvernului de la Budapesta, a organizat o serie de presiuni menite să asigure controlul părții maghiare asupra Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului. Aceste presiuni au țintit inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcții și Ministerul Culturii, care au emis decizii contradictorii pe acest subiect” (romanialibera.ro).

“Gură de oxigen pentru Budapesta - Inexplicabil, în plină campanie electorală, prefectul de Bacău face jocul Ungariei și atacă în justiție deciziile privind Cimitirul Eroilor Valea Uzului” - titrează transparentnews.ro, potrivit căruia, “prefectul de Bacău pare să acționeze exact în conformitate cu înțelegerile politice anterioare și în interesul UDMR, în condițiile în care cunoaște foarte bine că litera și spiritul legii spun că Cimitirul militar internațional din Valea Uzului aparține, până la o decizie finală a comisiei de grănițuire sau a instanței, de fapt și de drept, Primăriei Dărmănești, aspect care a condus, de altfel, și la eliberarea dreptului de proprietate asupra necropolei”, notează site-ul citat. “În același timp - menționează sursa - analizând caracteristicile zonei care face obiectul procesului deschis de prefectul Valentin Ivancea, vedem că granița dintre Bacău și Harghita este înconjurată de suprafețe imense de pădure. Astfel, s-ar putea ca, pe lângă influența Budapestei, în spate să se afle mari interese financiare, legate de bunăstarea pe care pădurile o pot aduce unuia sau altuia dintre băieții deștepți, care știu să își fructifice relațiile”.

Departe de a fi rezolvată situația, evoluțiile de la Valea Uzului depind, acum, de viziunea noului Executiv instalat la Palatul Victoria, cu voturile (greu câștigate) din partea UDMR. Or, după cum se știe, în politică, nimic nu-i pe gratis…

Deocamdată, singura certitudine este că, potrivit legilor în vigoare, acțiunea introdusă de prefect, la instanța de contencios administrativ, suspendă, de îndată, valabilitatea hotărârilor contestate.

 

Lasă un comentariu