CALENDAR ZOOTEHNIC DE IARNĂ

Distribuie pe:

Județul Mureș este cunoscut în țară, și prin sectorul zootehnic de creștere a oilor, prin producțiile de carne, lapte și lână. Faptul că la Reghin mai există Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Ovine și Caprine, certifică valoarea acestei îndeletniciri. Cercetătorii de aici vin cu soluții privind rentabilizarea creșterii de ovine și caprine, prin infuzii în populațiile locale cu rase pentru carne și elaborarea de tehnologii moderne de creștere intensivă a ovinelor și caprinelor.

Având în vedere că în perioada de iarnă oile sunt gestante, există un risc crescut ca acestea să fie expuse la diferiți agenți infecțioși care sunt manifestate prin mortalitate, inclusiv prin avorturi.

Ziarul “Cuvântul liber”, un cotidian care se adresează unui segment important de cititori, cu informații utile din toate sectoarele unei agriculturi moderne, reamintește crescătorilor de ovine principalele boli infecțioase la ovine, întâlnite în perioada de iarnă:

Avortul salmonelic este o boală infecțioasă specifică oilor, produsă de o bacterie - Salmonela abortus ovis, care are ca simptom principal avortul, în a doua perioadă a gestației. Vacinarea contra acestei boli nu are o eficiență prea mare.

Avortul campylobacterian manifestată clinic prin avorturi și miei neviabili.

Avortul chlamidian o boală infecțioasă produsă de o bacterie.

Măsurile de prevenire a bolilor infecțioase sunt de profilaxie, evitarea factorilor favorizanți, condiții necorespunzătoare de întreținere și igienă, frigul, hrana dezechilibrată calitativ și cantitativ, furajele mucegăite și înghețate. Sunt recomandate suplimente cu vitamine și minerale, în special cu blocuri pentru lins. Tratamentele medicamentoase se fac numai sub supravegherea medicului veterinar. (V.B.)

 

Lasă un comentariu