PATRIARHUL DANIEL: “IADUL NU ÎNSEAMNĂ CAZANE CU SMOALĂ. ESTE O STARE A SUFLETULUI CARE NU A RĂSPUNS LA IUBIRE CU IUBIRE!”

Distribuie pe:

Duminică, 3 noiembrie 2019, cu ocazia sfințirii Bisericii Sfinții Arhangheli - Huedin, din București, Patriarhul Daniel le-a spus credincioșilor prezenți, că iadul nu înseamnă nici “cazane cu smoală”, nici “foc material, văpaie”, ci un chin de mustrare a conștiinței pentru binele pe care ar fi putut să îl facă omul pe pământ și nu l-a făcut, pentru faptele rele de care nu s-a pocăit.

“Iadul este o suferință chinuitoare a omului egoist, care nu a răspuns la iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Însă iubirea Lui milostivă pentru cei din Rai, care au răspuns iubirii Lui, îi bucură, iar față de cei care nu au răspuns iubirii Lui, produce în ei mustrarea conștiinței, regretul, părerea de rău.

Acesta este chinul din iad. Nu e vorba de cazane cu smoală care ard ceva material, ci e vorba de o realitate spirituală, o stare a sufletului care nu a răspuns la iubire cu iubire, care a trăit egoist și a fost insensibil, nepăsător față de sărăcia, boala și suferința celor din jur.

Ne pregătim pentru Rai, dacă adunăm în suflet, prin rugăciune și fapte bune, iubire milostivă, iar dacă în sufletul omului se adună răutate, invidie, ură, egoism, delăsare duhovnicească și închidere în sine însuși, în autosuficiență, atunci iadul este deja început în sufletul nostru.

Dacă avem bunătate în suflet, ne îndreptăm spre Rai, iar dacă avem răutate în suflet, ne îndreptăm spre iad”, a afirmat Patriarhul Daniel, citat de basilica.ro.

Lasă un comentariu