STAGII DE PRACTICĂ ȘI SCHIMB DE EXPERIENȚĂ, ÎN DANEMARCA, PENTRU ȘAPTE ELEVI ȘI TREI PROFESORI MUREȘENI

Distribuie pe:

Șapte elevi și trei profesori de la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș și-au îmbogățit experiența profesională, participând la stagii de practică și schimb de experiență în predarea agriculturii și în managementul fermei didactice, la cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus. Unitatea de învățământ din Danemarca deține sedii în patru locații - Beder, Malling, Vejlby și Bredballegård - fiecare cu propria specializare în domeniul agriculturii.

Proiectul, intitulat Formare inițială în context european pentru viitorii fermieri români, este inițiativa Fundației WorldSkills România și este realizat în parteneriat cu Green Academy Aarhus, din Danemarca, și cu cinci licee agricole din România: Liceul Tehnologic Agricol “M. Kogălniceanu” din Miroslava, Iași; Liceul Tehnologic Agricol “A. Borza” din Ciumbrud, Alba; Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau” din Brănești, Ilfov; Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș și Liceul “Demostene Botez” din Trușești, Botoșani.

Proiectul beneficiază de un sprijin financiar de 305.986 euro, prin Programul Erasmus+, acțiunea cheie 1, pentru proiecte de mobilitate în domeniul VET.

Înființată în 2016, Fundația WorldSkills România contribuie activ la formarea viitoarei generații de profesioniști și de meseriași, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu sprijinul comunității de afaceri.

Ferma didactică a academiei, în care elevii au desfășurat activitățile de instruire practică, se întinde pe o suprafață de 55 de hectare, având atât producție animală (30 de vaci, 50 de porci, cai, capre, găini etc.), cât și producție vegetală (orz, grâu, porumb, trifoi, legume și flori).

Astfel, la sfârșitul lunii octombrie, cei șapte de elevi de clasa a X-a au avut ocazia să cunoască și să învețe să folosească cele mai noi tehnologii din domeniul creșterii animalelor și al producției de legume și flori în seră. Profesorii au avut prilejul, pe de o parte, să înțeleagă cum funcționează, cum este organizată și condusă o fermă didactică auto-sustenabilă, aliniată atât din punct de vedere managerial, cât și din punct de vedere tehnologic, la standardele din piață; o fermă care concurează pe piață cu oricare altă fermă daneză.

Pe de altă parte, profesorii au învățat despre cum funcționează sistemul danez de formare profesională, cum este organizată și condusă o școală din învățământul profesional și tehnic, cum își atrage elevii și cum se desfășoară activitățile de formare profesională.

“Urmărim să creăm o lume mai bună prin puterea meseriilor, dezvoltând și promovând excelența în meserii și formarea profesională la standarde internaționale. Fundația WorldSkills România invită și alți factori interesați: profesioniști, companii, patronate și sindicate să se alăture parteneriatelor construite deja cu Ministerul Educației și alte instituții educaționale, în clădirea unui ecosistem național de formare a viitorilor meseriași ai țării”, spunea Victor Dumitrache, director de Programe, WorldSkills România.

 

Lasă un comentariu