NAȚIUNEA, PATRIA ȘI... ISTORIA

Distribuie pe:

 

* Istoria spune că vechii romani, la ocuparea cetății inamice, trimiteau vorbă celor asediați: - “Cetățeni ai cetății asediate, predați-vă! Predați-vă pe voi înșivă, predați orașul vostru, pământurile voastre, grădinile voastre, banii voștri, armele voastre... Pe scurt, predați împăratului roman tot ce aveți”! Cetățenii asediați răspundeau:

-”Predăm totul!” Și erau încorporate toate la Imperiul Roman.

“Ce icoană minunată! O așa predare cere și Regele nostru Cel Ceresc - Iisus Hristos. Suflete drag, predă-te cu totul Mântuitorului și vei fi un om fericit, liniștit, bogat și mântuit. Toate acestea vin numai după ce ai intrat în stăpânirea și cârmuirea Lui”.

Iosif Trifa (1888-1938), preot ortodox român, inițiatorul “Oastei Domnului”

***

*”Când Patria este în pericol și cheamă pe fiii ei să o ajute este de trei ori blestemat acela care rămâne surd la gemetele ei. Când Patria geme în necaz și neputință și cheamă pe fiii săi să o ajute, acela care este impasibil la suspinele ei este un trădător, un laș, de trei ori”. (Tuturor parlamentarilor și celor ce sunt în funcțiile statale aleși de popor și se află sub jurământ, care trebuie să păstreze demnitatea unui popor și nu a intereselor proprii). (n.a.)

Nicolae Filimon (1819-1865), Poet, dramaturg, publicist

***

* “Despre soldații lui Napoleon spune istoria că țineau la el cu o dragoste extraordinară. Pe câmpul de luptă de la Konigretz s-au văzut soldați muribunzi, ridicându-și capul, cu ultimele rezerve de viață, strigând: «Trăiască împăratul». Un rănit grav pe câmpul de luptă, fiind dus la spital să i se extragă un glonț din piept, în timp ce medicii căutau glonțul prin piept, le-a zis: «Căutați mai adânc, domnilor medici, și îl veți afla pe împăratul». Adică vroia să spună că îl poartă pe împăratul său Napoleon în inima lui”.

“O astfel de dragoste trebuie să avem și noi, creștinii, față de Împăratul nostru Iisus Hristos. Taina biruințelor lui Napoleon a fost legătura sufletească dintre el și soldați. Aceasta este și taina biruinței noastre sufletești pe calea mântuirii, scopul suprem al fiecărui creștin care se respectă: «Legătura noastră de dragoste, de alipire și încredere nemărginită în Hristos, Marele nostru Împărat și Conducător»“.

***

*”Vai de omul care-l poartă altul, vai de națiunea care nu umblă pe picioarele sale sau nu vede decât cu ochii altor națiuni: niciodată nu va pătrunde raza de cultură la creierii acestei națiuni, ci va fi pururea întunecată ca orbul și servă (supusă) altor națiuni”.

Simion Bărnuțiu (1808-1864), publicist, om politic, revoluționar, patriot român

Lasă un comentariu