ORBAN, DESPRE VĂLEAN: AM RESPECTAT LEGEA; AUDIEREA ÎN PARLAMENT...

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că decizia de a o propune pe Adina Vălean comisar european este legală și că audierea acesteia în Parlamentul României va avea loc când vor decide președinții celor două Camere.

“Știți foarte bine că România era ultima țară care nu își desemnase comisarul european. De asemenea, la nivelul Parlamentului European, deja există o programare a audierii miniștrilor atât în comisia JURI, cât și în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru comisarii care nu au întrunit susținerea comisiilor de specialitate: este vorba de candidatul Franței, candidatul Ungariei și, în mod evident, de candidatul României. Am luat decizia, sub imperiul urgenței, pentru a repara gravele prejudicii de imagine aduse României, de desemnările iresponsabile făcute de fostul guvern. Cu toate astea, am anunțat că vom trimite președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare pentru a cere audierea candidaților la momentul respectiv, acum știm, după comunicarea oficială a președintelui Comisiei Europene, a candidatului în Comisiile de specialitate ale Parlamentului”, a afirmat Orban, miercuri, la preluarea de către Nechita-Adrian Oros a mandatului de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Orban a precizat că înainte de a face propunerea s-a consultat și cu șeful statului.

“Ca atare, am respectat legea, am respectat solicitarea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ne-a solicitat o consultare prealabilă cu președintele României, consultare pe care am făcut-o. În ceea ce privește desemnarea, am garanția faptului că va trece fără probleme de comisiile de specialitate și de votul plenului Parlamentului European. În ce mă privește, nu consider că am încălcat nimic”.

Referitor la audierea în Parlamentul de la București, Orban a spus: “Când vor decide președinții celor două Camere. Oricând va decide, candidatul desemnat, Adina Vălean, va fi prezentă la audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului României”.

 

Lasă un comentariu