FAPT DIVERS PE MAPAMOND

Distribuie pe:

Flotă de avioane pentru a combate o invazie de lăcuste

Ministerul Agriculturii din Etiopia (MoA) a anunțat că a dispus utilizarea unor avioane pentru a combate o invazie de lăcuste ce afectează regiuni întinse din estul și nordul acestei țări africane, informează Xinhua.

Într-o declarație de presă, MoA a precizat că avioanele au fost ridicate de la sol pentru a lupta contra lăcustelor care au migrat inițial din Peninsula Arabică și care afectează în prezent zone extinse din regiunile etiopiene Tigray, Amhara, Afar, Somali și administrația municipală Dire Dawa.

Ministerul etiopian a apelat și la zeci de experți care se vor implica în combaterea acestei invazii de lăcuste, ce amenință milioane de hectare de terenuri agricole.

Pe lângă eforturile guvernului din Etiopia, administrațiile regionale au mobilizat la rândul lor zeci de mii de voluntari pentru a combate invazia de lăcuste.

În iulie, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite a emis un avertisment în legătură cu riscul unei înmulțiri explozive pe timpul verii a Lăcustei de deșert, care “reprezintă o amenințare serioasă pentru producția agricolă din multe zone din Yemen, Sudan, Eritreea, Etiopia și Somalia în următoarele trei luni”.

 

Un stup cu peste 60.000 de albine într-o casă din Australia...

Un stup, conținând între 60.000 și 70.000 de albine, a fost îndepărtat dintr-o locuință din orașul australian Brisbane, după ce un cuplu a auzit un zumzet ce venea din zona tavanului, relatează Xinhua.

“Le-am observat afară când au intrat și am fost înțepați de câteva ori”, a declarat unul dintre proprietari într-un interviu acordat pentru Australian Broadcasting Corporation adăugând că a auzit zgomote și zumzet.

Lipsa copacilor din suburbia nordică este, cel mai probabil, principalul motiv pentru care albinele și-au amenajat stupul în casa cuplului”, a explicat apicultorul Paul Wood.

Potrivit acestuia, august, septembrie și octombrie sunt lunile de primăvară în Australia în care albinele caută locuri propice pentru stupi.

“Pot trage temporar într-un copac, două-trei zile, în căutarea unei noi case. Din păcate, nu avem destui copaci, așa că au ales spațiile din casă”, a adăugat el.

Estimând că ar putea exista 10-15 kilograme de miere în structura casei cuplului, Wood a fost nevoit să taie tavanul și să aspire albinele într-o cutie specială în care insectele pot fi transportate în siguranță în altă zonă.

 

“Prăjitură cu hașiș”, servită accidental la un parastas

Un parastas din nordul Germaniei s-a încheiat într-o stare involuntară de euforie după ce persoanelor îndoliate li s-a servit accidental desert cu hașiș, potrivit unui anunț al poliției, citat de BBC.

Treisprezece persoane care au participat la o înmormântare și au luat masa la un restaurant din Wiethagen au acuzat stare de greață și amețeală după ce au consumat desertul.

În urma anchetei poliției s-a stabilit că fiica unei angajate a localului a fost cea care s-a ocupat de prepararea desertului.

Însă, tânăra, în vârstă de 18 ani, a preparat în același timp o “prăjitură cu hașiș” pentru o altă ocazie, iar mama ei a dus la restaurant desertul greșit.

Praznicul organizat după înmormântare, la care se servește desert și cafea, este o tradiție în Germania, notează BBC.

Poliția din localitatea învecinată Rostock a anunțat că fiica angajatei restaurantului este anchetată în acest caz.

Incidentul a avut loc în luna august, însă nu a fost făcut public mai devreme în semn de respect față de persoanele îndoliate, potrivit BBC care citează Associated Press.

 

Cea mai longevivă femeie din lume a murit la 123 de ani

Tanzilya Bisembeyeva, care în 2016 a fost inclusă în cartea rusă a recordurilor mondiale drept cea mai longevivă persoană din lume, a murit la vârsta de 123 de ani, potrivit anunțului făcut de fiul său, Shintas Bisembeyev, pentru agenția de presă Interfax, citată de EFE.

Tanzilya Bisembeyeva, născută pe 14 martie 1896, trăia în localitatea Islamgazi din regiunea Astrahan (sudul Rusiei), a precizat fiul ei.

Responsabilul districtului Krasnoyarsk din regiunea Astrahan a declarat pentru agenția TASS că “toți locuitorii au venit la înmormântare pentru a-i prezenta omagii”.

“Toți o respectau. Era o persoană foarte primitoare și deschisă”, a povestit fiul său, potrivit căruia amabilitatea și atitudinea pozitivă a mamei sale au fost secretul longevității sale.

Tanzilya Bisembeyeva a avut patru copii. În ultimii ani, ea a locuit alături de fiul ei mai mic și de soția acestuia. Avea zece nepoți, treisprezece strănepoți și doi stră-strănepoți.

Ea a fost cea de-a doua persoană din Rusia care a atins vârsta de 120 de ani, potrivit Interfax.

Franțuzoaica Jeanne Louise Calment a trăit 122 de ani și 164 de zile, însă vârsta ei reală a fost contestată de anumiți experți.

În 2017, Nanu Shaova, pe atunci în vârstă de 127 de ani, care a trăit în Republica Kabardino-Balkară din Caucazul de nord, a depășit recordul lui Bisembeyeva, devenind cea mai longevivă femeie, deși ea a murit anul trecut, potrivit agenției TASS.

Lasă un comentariu