“VOM CREȘTE SALARIUL MINIM, DAR ASTFEL ÎNCÂT SĂ FACEM BINE ECONOMIEI; TREBUIE ANALIZE SERIOASE”

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că Guvernul va crește salariul minim, dar trebuie făcute “analize serioase” în acest caz.

“În ceea ce privește stabilirea salariului minim, din 2015, partenerii din UE ne-au cerut să stabilim un mecanism și o formulă, adică să întemeiem creșterea salariului minim pe baza unor indicatori obiectivi - indicele productivității, rata inflației -, adică să nu-i scoți din burtă așa cum s-au scos creșterile de salariu minim. Știți cum este vorba aceea: drumul spre iad este pavat cu bune intenții. De multe ori, stabilirea salariului minim se întoarce împotriva celor pentru care măsura este luată, pentru că foarte mulți își pierd locul de muncă dacă salariul minim se duce mult mai sus decât nivelul la care este suportat, fiindcă foarte multe companii în momentul în care nu mai au profitabilitate fie își încetează activitatea, fie se mută în altă parte unde găsesc mână de muncă mai ieftină”, a arătat premierul.

Potrivit acestuia, trebuie făcute analize foarte serioase, “pentru că mărirea salariului minim reprezintă un cost pentru fiecare companie”.

Sigur că vom crește salariul minim, dar vom crește salariul minim astfel încât să facem bine economiei, să generăm, pe de-o parte, și un avantaj pentru cei care lucrează pe salariul minim să aibă o creștere de salariu minim, iar pe de altă parte, să dăm un stimul mediului de afaceri și în niciun caz să nu creăm o frână sau un handicap pentru mediul de afaceri”, a spus Orban.

El a dat asigurări că salariul din sistemul public nu va fi micșorat, deși a subliniat că există diferențe între salariul mediu în sectorul public și cel din sectorul privat.

“O altă situație pe care trebuie să o tratăm într-un fel - în nicio țară europeană nu există raportul între salariul mediu în sectorul public și salariul mediu în sectorul privat cum este în România, în care salariul mediu în sectorul public să fie mai mare decât în sectorul privat. Să fie liniștiți angajații din sistemul public că nu tăiem niciun salariu, dar pe de altă parte, preocuparea este să creezi dezvoltare economică, un mediu de afaceri în care companiile să-și permită să plătească și să genereze o mână de lucru care să permită cu adevărat crearea de locuri de muncă bine plătite, pentru că este clar - cu cât mai bine este pregătit un om, deține meseria mai căutată pe o piață, are capacitatea de a evolua, cu atât are capacitatea de a fi mai bine plătit. Toate aceste politici falimentare care s-au derulat până în momentul de față trebuie să înceteze, pentru că o țară în care afacerilor le merge bine este o țară care prosperă, și o țară în care afacerile prosperă duce la o viață mai bună pentru toate categoriile de cetățeni, pentru că și angajații din sectorul public și cei care primesc pensii beneficiază de dezvoltarea mediului de afaceri, de o creștere economică sustenabilă, iar acesta este obiectivul pe care îl urmărim”, a afirmat premierul.

Acesta a pledat pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial din învățământul preuniversitar.

În opinia acestuia, “de multe ori, statul s-a comportat pentru unii mumă, pentru alții ciumă”.

“Amnistia fiscală a fost dată pentru cei care nu și-au plătit taxele și impozitele, în schimb, cei care și-au plătit taxele și impozitele la timp au fost tratați ca cetățeni de mâna a doua, ca niște fraieri. Pe noi ne interesează să stimulăm piața prin beneficii de natură fiscală pentru bunii contribuabili și care plătesc taxele și impozitele la termen, nicidecum să-i stimulăm pe cei care nu-și plătesc taxele și impozitele. Statul are nu știu câte organe de control, de la organele de control din domeniul financiar până la ANPC, DSV, Direcția de Sănătate Publică, firmele sunt de multe ori sub un bombardament de controale, care se desfășoară fără nicio noimă, fără niciun fel de plan și care, de fapt, nu urmăresc respectarea legii, ci urmăresc ca unii băieți care sunt pe la control să-și mai facă plinul că nu le ajunge leafa”, a spus Orban.

Lasă un comentariu