SCRISOARE DESCHISĂ LIDERILOR POLITICI, AI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE ȘI JUDEȚENE, PRECUM ȘI CELOR DIN ZONA ACADEMICĂ DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Colectivul de specialiști din Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș își exprimă indignarea față de recenta propunere lansată în dezbatere publică, în data de 5 noiembrie, de fostul Ministru al Sănătății, doamna Sorina Pintea, de modificare a Ordinului 1765/2006, prin care urgențele medicale din județele Harghita și Covasna ar urma să se arondeze la Brașov, în loc de Târgu-Mureș.

Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu-Mureș a fost inițiatorul primei rețele regionale de tratament intervențional al infarctului miocardic acut, rețea care a stat la baza programului național de tratament intervențional al infarctului și care a dus la reducerea semnificativă a mortalității prin infarct miocardic în România. Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu-Mureș deservește în prezent județele Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu și Alba, asigurând tratamentul intervențional al infarctului miocardic acut 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, iar performanța acestei clinici se traduce prin cea mai mică mortalitate prin infarct miocardic din România, conform datelor statistice raportate de Societatea Română de Cardiologie. Ca urmare a eforturilor constant depuse pe parcursul a zeci de ani de către colectivul nostru, pe bază de voluntariat, care au dus la implementarea unei rețele regionale de infarct și stabilirea unor colaborări între centrele rețelei, am reușit reducerea mortalității prin infarct miocardic de la 27% la 3% în regiunea Centru. Numai în primele 10 luni ale anului 2019, în această clinică au fost tratate un număr de 631 infarcte miocardice. În mod caracteristic, demersul doamnei Pintea se aliniază principiului “ceea ce merge bine trebuie dezorganizat”, propunerea domniei sale fiind de natură a destructura rețeaua de infarct și a distruge astfel realizările obținute până acum în domeniul asistenței infarctului miocardic în regiunea Centru.

Prin propunerea doamnei Sorina Pintea, bolnavii cu infarct miocardic din județele Harghita și Covasna, în loc să beneficieze de tratamentul intervențional de urgență în Târgu-Mureș, într-o unitate recunoscută ca fiind numărul 1 în România în tratamentul infarctului miocardic acut, ar urma să fie transportați la Brașov, într-un centru aflat în multe cazuri la o distanță mult mai mare decât centrul nostru. Această propunere este în totală contradicție cu recomandările din toate ghidurile internaționale, care impun transportul bolnavului în cel mai apropiat centru intervențional. Deoarece în infarctul miocardic acut mortalitatea crește direct proporțional cu intervalul de timp scurs de la debut până la revascularizare, propunerea doamnei Sorina Pintea, de a aronda cazurile de infarct către centre situate la mai mare distanță și, totodată, cu mortalitate de 2,5 ori mai mare, este contrară interesului pacientului și de natură a expune pacientul la un risc vital crescut.

Prin propunerea doamnei Sorina Pintea, un sistem funcțional, perfecționat de-a lungul a zeci de ani și omologat de forurile europene și americane, care a început să dea rezultate (cu cei mai buni indicatori de mortalitate, costuri, indici de complexitate) superioare celor din multe centre europene, ar urma să fie reorganizat fără niciun studiu de impact, ignorând efectul pe care îl poate avea asupra populației. Mai mult, doamna Pintea a propus arondarea către Brașov în condițiile în care spitalul regional de aici ar urma să fie finalizat doar peste câțiva ani. Sistemul de asistare de urgență a pacientului cu infarct trebuie să constea din rețele funcționale, puse în slujba pacientului, și nu reglementate în mod comunist, prin impunerea unor arondări contrare ghidurilor terapeutice și având la bază interese clientelare pentru ca unele centre să aibă alocați pacienți preferențial. Până când aceste noi centre nu pot oferi standardele de tratament la nivelul celor deja existente, orice redirecționare a pacienților frustrează bolnavul cardiovascular și contravine principiilor de bază a asigurărilor de sănătate, care prevăd că banii trebuie să urmeze interesul pacientului.

Solicităm, pe această cale, tuturor factorilor decizionali din județul Mureș, liderilor politici, ai administrației publice locale, precum și celor din zona academică să intervină de urgență și să oprească aceste demersuri iresponsabile.

Clinica de Cardiologie a reușit să își conserve cu greu poziția de lider pe plan național în domeniul tratamentului bolilor cardiovasculare, de multe ori în ciuda opreliștilor impuse chiar de către factori locali, care au încercat, pe parcursul anilor, să dezorganizeze o activitate considerată model de bune practice pe plan internațional.

Colectivul de specialiști din Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș va întreprinde toate demersurile administrative, legislative și de comunicare publică, pentru revenirea acestei situații la parametrii inițiali.

Vom interveni cu amendamente în dezbaterea publică a Ministerului Sănătății și ne vom adresa noului ministru al Sănătății, domnului Victor Costache, căruia îi vom solicita sprijinul pentru menținerea Târgu-Mureșului ca centru regional de excelență în medicină.

Le solicităm tuturor factorilor decizionali din județul Mureș ca, în semn de respect față de profesionalismul unei echipe care și-a dedicate mulți ani salvării vieților bolnavilor cardiovasculari, să se abțină din a politiza această situație, să treacă peste orgolii, frustrări și ambiții personale și să intervină în interesul pacientului cardiovascular, pentru ca acesta să poată beneficia la timp de un tratament salvator de vieți, într-un centru de excelență, pe care am reușit cu mare greutate să îl dezvoltăm până în prezent.

Lasă un comentariu