LUMINA DE VEGHE ÎN TIMPUL SOMNULUI, PERICOL DE DECES

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Institutul de Științe Medicale al Universității din Tokio, citați de descopera.ro, susțin că lumina de veghe din dormitor este mai dăunătoare decât ne-am putea închipui. Aceasta crește riscul de deces, din pricina bolilor de inimă și a atacului vascular cerebral.

“Nivelurile scăzute de luminozitate provenite de la lună sau de la lămpile din stradă, care pătrund în dormitor, pot fi suficiente pentru a ne face rău, acestea ducând la o creștere a aterosclerozei, în cazul a 1.000 de persoane, bărbați și femei, care au făcut parte dintr-un studiu desfășurat pe durata a trei ani.

Lumina filtrată de pleoape reduce producția de melatonină, hormon responsabil cu scăderea tensiunii arteriale și a inflamațiilor din corp. Am găsit o asociere clară și semnificativă între intensitatea luminii din dormitor, pe timpul nopții, și progresul aterosclerozei, independent de factorii de risc cunoscuți, inclusiv vârsta, obezitatea, fumatul, statutul economic, hipertensiunea și diabetul”, afirmă oamenii de știință japonezi.

Mult mai explicit în acest sens este un reputat oncolog rus, Vladimir Anissimov, specialist la Centrul Național de Cercetare Medicală Petrov, Departamentul de Cancer, al Ministerului rus al Sănătății.

Acesta spune că lumina artificială și absența întunericului complet, noaptea, contribuie la dereglarea metabolismului și la îmbătrânirea individului.

“Lăsarea unei lumini aprinse, pe timpul nopții, dăunează sănătății, deoarece provoacă tulburări semnificative în funcționarea organismului și poate contribui la dezvoltarea anumitor boli, inclusiv cancer.

Influența, atât a luminii artificiale, cât și a celei naturale, în timpul somnului, conduce la inhibarea producerii hormonului de somn (melatonina), ceea ce contribuie în mod direct la dezvoltarea proceselor canceroase. În plus, lumina artificială rămasă aprinsă în timpul nopții accelerează procesele de îmbătrânire.

La aceste concluzii am ajuns, după ce împreună cu colegii mei am efectuat o serie de experimente pe rozătoare. Acestea au fost plasate în condiții diferite, cu patru tipuri de lumină (standard - 12 ore de lumină, și 12 ore de întuneric, luminozitate permanentă, luminozitate naturală și, în final, o cameră întunecată, unde a fost aprinsă o lumină roșie doar în timpul hrănirii animalelor. În fiecare cameră, șobolanii au primit melatonină și peptidă care stimulează producerea hormonului de somn.

S-a dovedit că lumina permanentă, de 24 de ore, a accelerat îmbătrânirea și dezvoltarea tumorilor. Melatonina, precum și peptida care stimulează eliberarea acesteia, a împiedicat acest lucru și a redus riscurile. În plus, cele două substanțe au redus nu numai apariția tumorilor, dar și dezvoltarea sindroamelor metabolice, un complex de anomalii metabolice, hormonale și clinice, care reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a obezității și a bolilor infecțioase.

În același timp, insomnia și munca în timpul nopții cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, deoarece în aceste condiții individul suferă de lipsa de melatonină.

Însă, există modalități foarte simple de a minimiza riscurile. Astfel, trebuie să stingeți orice surse de lumină în timpul nopții, să închideți bine perdelele, să nu porniți televizorul sau computerul înainte de a dormi și să nu rămâneți în fața ecranului în timpul nopții.

O parte a longevității depinde de genetică (aproximativ 25 - 35%), în timp ce restul este determinat de factorii de mediu, iar acest echilibru este extrem de important.

Lumina slabă provenită de la lună sau de la lămpile din stradă este dăunătoare, în timp ce expunerea la lumină puternică în timpul somnului poate crește riscul de boli cardiovasculare fatale”, concluzionează expertul rus. 

Lasă un comentariu