FUMATUL DUBLEAZĂ RISCUL DE AFECȚIUNI PSIHICE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Bristol, citați de descopera.ro, susțin că fumatul este periculos nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mintală, din moment ce poate crește sau chiar dubla riscul de dezvoltare a depresiei și a schizofreniei.

„În studiul nostru, am analizat date prelevate de la 462.690 de adulți cu vârsta între 40 și 69 de ani și am obținut dovezi conform cărora consumul de tutun a crescut și chiar a dublat, în unele cazuri, riscul de depresie și de schizofrenie.

În plus, s-a dovedit că persoanele care suferă de astfel de afecțiuni au o predispoziție mai mare pentru fumat, de aceea recomandăm sporirea măsurilor adoptate pentru a-i ajuta pe fumătorii care suferă de afecțiuni psihice să renunțe la consumul de tutun.

Anul trecut, 78.000 de persoane din Anglia au decedat ca urmare a fumatului, principala cauză a reducerii cu 10-20 de ani a speranței de viață în cazul persoanelor cu afecțiuni psihice.

Indivizii cu afecțiuni psihice sunt deseori ignorați în cadrul eforturilor noastre de reducere a prevalenței fumatului, ceea ce conduce la inechități în domeniul sanitar.

Cercetarea noastră demonstrează că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni inițierea fumatului și pentru a încuraja încetarea fumatului din cauza consecințelor asupra sănătății mintale și a celei fizice. Prevalența fumatului în rândul persoanelor care suferă de afecțiuni psihice este cu 50% mai mare comparativ cu populația generală.

De remarcat că studii anterioare cu privire la această asociere nu au putut stabili dacă este vorba despre o relație cauză - efect, în schimb cercetarea noastră a prezentat și dovezi conform cărora consumul de tutun crește riscul de tulburare bipolară.

Lasă un comentariu