ROMÂNIA S-A SCHIMBAT TOTAL

Distribuie pe:

Interlocutor: prof. NISTOR MAN - președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Mureș și vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România

- Domnule profesor, ați fost condamnat la ani grei de închisoare pentru curajul de a lupta pentru democrație. Considerați că alegerile de duminică au fost în spiritul democrației?

- Nu puteau fi decât democrate și corecte, fiindcă, după anii grei din perioada comunismului, de data aceasta știm pe cine alegem, cunoaștem persoane și activitatea candidaților, a celor care dorim să ne reprezinte. Președintele țării este primul diplomat din țară, iar relațiile sunt garanția libertății noastre. Facem parte din cel mai mare pact politico-militar din lume - NATO. Avem parteneriat și alianță cu cel mai puternic stat, care garantează independența României. Trăim în siguranță sub acest aspect și sperăm ca în viitor și politica noastră internă să se alinieze democrației occidentale, unde există mai puțină corupție și mai puțină minciună.             

- USR se vrea un partid al oamenilor tineri, cum vă explicați eșecul candidatului acestui partid, Dan Barna, la alegerile pentru președinția României?

- Tineretul este bine venit și acceptat în politică și este normal să fie mai bine reprezentat în toate activitățile unui stat. Nu mă bucură prezentarea modestă a lui Barna în alegeri. Cauza eșecului poate fi și din lipsă de experiență politică.

- Sunt milioane de tineri români plecați din țară, iar prezența lor într-un număr mare la vot pare a fi un semn bun. Credeți că acești tineri se vor întoarce acasă?

- Speranța și bucuria noastră ar fi ca acești tineri să se întoarcă, dar să nu uităm că mentalitatea și nivelul de cultură al tinerei generații este deosebit. Se pare că vechiul proverb latinesc “Ubi bene, ibi patria!” se reactivează și nu ne bucură acest lucru. După “revoluție” sunt două metehne care i-au alungat pe tineri din țară - furtul și minciuna politicienilor. Trăim cu speranța că lucrurile se vor schimba în bine. Tinerii trebuie să vadă că România s-a schimbat total. Odată că putem vorbi liber, fără să ne mai fie teamă. Românii se pot mișca liber în toată lumea. Putem să ne organizăm. Putem vota pe cine dorim, nu ne dă nimeni indicații prețioase. Să nu uităm că libertatea este un drept dăruit popoarelor de Dumnezeu (Hugo Gratius - diplomat francez). Tinerii trebuie să înțeleagă că trăim în democrație și să beneficieze de acest drept. Peste tot în lumea democrată se practică liberul arbitru, chiar dacă se încearcă o manipulare prin cultură, prin informații sau prin relații interumane.

- Credeți că va avea loc o dezbatere publică între cei doi candidați din turul doi al alegerilor?

- Eu am impresia că Iohannis nu vrea să intre în discuție directă cu Dăncilă, de frica unor atacuri nepoliticoase din partea PSD. Cuvintele, expresiile și atitudinile nepotrivite ale doamnei Dăncilă îl fac să refuze o confruntare directă, televizată. Vom vedea cine câștigă în turul doi, doar sunt alegeri democrate.      

 

Lasă un comentariu