BASARABIA, ÎNCOTRO? CRIZĂ POLITICĂ LA CHIȘINĂU. GUVERNUL MAIA SANDU A FOST DEMIS PRIN MOȚIUNE DE CENZURĂ!

Distribuie pe:

Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a fost demis ieri de parlament prin moțiune de cenzură adoptată cu 63 de voturi.

Moțiunea a fost depusă de deputații socialiști, parteneri la guvernare, după ce executivul și-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii, informează presa din Republica Moldova.

Potrivit legislației, era nevoie de cel puțin 51 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată și în consecință să fie demis guvernul.

Moțiunea, dezbătută în plen în prezența premierului, a fost susținută de parlamentarii din Partidul Socialiștilor (PSRM), pro-rus, și de cei ai Partidului Democrat (PDM), fondat de Vlad Plahotniuc. La ședință au fost prezenți 93 de deputați, în fața cărora Maia Sandu a prezentat realizările și obiectivele guvernului său, după care a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri.

În timpul discursului său, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie de justiție, de o procuratură eficiente, iar funcționarii corupți trebuie demiși și arestați. “Reforma justiției e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiție adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare”, a spus ea.

Cele două componente ale Blocului ACUM - Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate - au organizat în fața clădirii Parlamentului o acțiune de susținere a guvernului Sandu, numită “Apărăm Guvernul Maia Sandu! Apărăm justiția!”. După ce a fost anunțat rezultatul votului, protestatarii au început să strige “Jos hoții”, iar parlamentarii Blocului ACUM au ieșit în fața mulțimii.

“Niște hoți în Parlament s-au speriat de reformă. Au vorbit frumos că vor reforma justiției. Atunci când au înțeles că lichidăm schemele de corupție, atunci când au înțeles că acțiunile noastre îi vor lovi peste buzunar, s-au speriat. Ei nu au vrut reforma justiției și au stat la discuție cu judecători corupți. Noi am știut că va fi greu și că nu putem conta pe sprijinul lor. (...) Acum e important să nu ne pierdem încrederea. Am reușit sa-l dăm jos pe Palhotniuc fără televiziuni și bani. Așa vom reuși în continuare. Știu că ați obosit de luptă, dar doar noi putem să ne eliberăm”, a spus Maia Sandu în fața protestatarilor, potrivit. agerpres.ro.

Legea prevede ca în 90 de zile să se încerce formarea unui nou guvern. Dacă nu se reușește acest lucru, atunci următorul pas îl reprezintă convocarea de alegeri parlamentare.

Pe parcursul celor 28 de ani de independență ai Republicii Moldova, trei guverne au căzut în urma votului de neîncredere - cele conduse de Ion Sturza, Vlad Filat și Valeriu Streleț, amintește Moldpres, citat de agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a dat publicității un comunicat în care se arată că demiterea guvernului Maia Sandu “lansează semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă din țară”. Cităm: “Coaliția a demarat o serie de inițiative pentru realizarea angajamentelor-cheie asumate începând cu luna iunie, în special în domeniile luptei împotriva corupției, independenței sistemului judiciar și a investigării fraudelor bancare. Nevoia unor astfel de reforme nu a dispărut odată cu dărâmarea guvernului.

Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe acordarea de beneficii reale cetățenilor moldoveni. În acest spirit, UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova care susțin procesul de reformă, având la bază Acordul nostru de asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului. Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și al respectării statului de drept și al standardelor democratice”.

Într-o declarație de presă, președintele României, Klaus Iohannis, critică PSRM pentru votarea moțiunii de cenzură și anunță că sprijinul financiar acordat de România, esențial pentru Chișinău, va fi “strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”. Iohannis mai arată că “demersul inițiat de PSRM de înlăturare a Guvernului Maia Sandu este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”.

Guvernul Maia Sandu a funcționat timp de 5 luni, din 8 iunie 2019. Motivul moțiunii a fost încercarea Maiei Sandu de a-și asuma prerogativa de a numi Procurorul General, o poziție-cheie în arhitectura de putere a țării. Socialiștii pro-ruși conduși de președintele Igor Dodon nu au fost de acord cu mutarea.

“Astăzi a fost trădat nu doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de socializare.

După demiterea prin moțiune de cenzură a Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, deputații au la dispoziție conform legislației trei luni pentru a vota un nou executiv. Potrivit legislației în vigoare, premierul își depune demisia în termen de 3 zile. După demisie, șeful statului trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare care să vină cu propuneri pentru numirea unui nou guvern.

Dacă timp de trei luni nu este votat un nou cabinet de miniștri, se vor convoca alegeri anticipate.

Solicitată de jurnaliști, Maia Sandu a specificat că cei care au demis guvernul trebuie să își asume consecințele, informează moldpres.md.

 

Foto: reuters, moldpres.md

Lasă un comentariu