“SOLICIT GUVERNULUI ROMÂNIEI SĂ STOPEZE ATACURILE ȘI OMORÂREA OAMENILOR DIN JUDEȚUL MUREȘ!”

Distribuie pe:

În județul Mureș, urșii au ajuns să ucidă oameni. Doi oameni au fost omorâți de urși, la interval de două săptămâni, iar un altul a fost grav rănit. Urșii apar noaptea, iar uneori în plină zi în zone aglomerate urban, alerte privind prezența acestora fiind transmise repetat prin sistemul 112, chiar în municipiul reședință de județ, Târgu-Mureș. În Sovata, prezența urșilor pe străzi a devenit un coșmar consecvent, iar după ora 18 nu mai are curajul țipenie de om să iasă pe stradă.

Urșii atacă constant gospodării de pe Valea Mureșului și Gurghiului, omorând animalele domestice din curțile oamenilor, distrugând anexele gospodărești, fiindu-le frecvent reclamată prezența și în zonele de câmpie, care nu reprezintă arealul lor natural de existență. Surse oficiale estimează că există circa 1.300 de urși în județul Mureș, față de 240 cât ar fi numărul rezonabil al acestora, raportat la arealul teritorial pe care și-l marchează, apără, și ar putea să-l populeze, fără a interfera dramatic cu habitatul uman. Este chiar estimarea celor responsabili care compun organizațiile de mediu și protecție a animalelor. Ursul este prădătorul suprem al pădurilor din România, iar prin înmulțirea sa necontrolată, excesivă, decimează prin dezechilibrul creat, toate celelalte specii de animale care populează pădurile. Susțin surse autorizate, care au dorit să-și păstreze anonimatul, că urși din Brașov și din alte județe învecinate au fost transportați și relocați pe ascuns în județul Mureș, aceasta fiind, de fapt, cauza situației dramatice actuale.

Domnule premier Ludovic Orban, domnule ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, vă solicit imperativ ca, în regim de urgență, să promovați reglementările legale necesare pentru a asigura elementar respectarea prevederilor Constituției României, care stipulează că “dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei sunt garantate” iar “libertatea individuală și siguranța persoanei sunt inviolabile”. Viața unui urs sau a oricărui alt animal sălbatic nu poate fi mai presus de dreptul la viață al unui om!

Avem în România cea mai mare populație de urși din Europa, populație care nu este afectată de niciun risc de dispariție. Ursul nu are dușmani naturali, deci, an de an, numărul acestora crește. Hrana rămâne însă cantitativ la fel, iar nereglementarea clară a obligațiilor ocoalelor silvice, a asociațiilor fondurilor de vânătoare sau a altor entități instituționale pentru asigurarea hranei acestora complică și mai mult situația actuală în privința urșilor.

Vă informez că, în prezent, dacă un urs este omorât pentru că a atacat un om, cel vinovat de uciderea ursului trebuie să plătească daune statului în valoare de 40.000 de euro. În schimb, dacă ursul ucide omul, viața omului nu valorează nimic pentru stat. Este revoltător și inadmisibil! Dacă nu veți asigura urgent o reglementare legală rezonabilă în această privință, pentru a readuce echilibrul necesar în existența urșilor și în protejarea oamenilor, cetățenii amenințați și puși în pericol vor găsi soluții pentru a se apăra singuri, otrăvind urșii dar, evident, vor exista și victime colaterale din rândul altor animale. Există deja, la nivel național, situații care constituie un precedent în acest sens.

Vă implor și vă solicit să promovați reglementări legale urgente, asumate de specialiștii din domeniu, pentru a stopa atacurile urșilor și omorârea oamenilor din județul Mureș!”.

Declarație politică rostită de deputatul de Mureș, președintele executiv al PMP, MARIUS PAȘCAN, de la tribuna Camerei Deputaților

Lasă un comentariu