PRESA MAGHIARĂ DIN TRANSILVANIA: ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, “ELECTORATUL ARE DE ALES ÎNTRE DOUĂ RELE”

Distribuie pe:

Agenția ungară de presă MTI consemnează, într-un material dat publicității, după primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, opiniile editorialiștilor de la principalele mass-media de limba maghiară din Transilvania și previziunile acestora pentru cel de-al doilea tur.

Potrivit cotidianului clujean Krónika - una dintre cele mai influente publicații maghiare - nu s-a produs o mare surpriză în primul tur.

Victoria hotărâtă a lui Klaus Iohannis este de neînțeles, titrează editorialistul, deoarece, în opinia acestuia, politicianul s-a dovedit a fi extrem de pasiv în perioada primului său mandat, iar faptul că Viorica Dăncilă, politician social-democrat, a ajuns în turul doi, indică faptul că această formațiune politică “nu poate fi prescrisă”.

În ce privește prestația UDMR, Krónika este de părere că aceasta a fost “și bună, și rea”: Kelemen Hunor a reușit să convingă mulți alegători de importanța alegerilor prezidențiale, dat rezultatul obținut de el este cu mult sub ponderea maghiarilor.

Într-un articol de opinie al portalului clujean de știri Maszol.ro, citat de MTI, autorul consideră că, până la urmă, este aproape indiferent cine câștigă turul doi al alegerilor: Klaus Iohannis, candidatul eșichierului politic de centru dreapta, sau Viorica Dăncilă, candidata social-democraților. “Iohannis încă nu s-a debarasat de haina robotului vorbitor, iar Dăncilă, cum deschide gura, imediat spune o prostie”, trage concluzia publicistul.

Potrivit editorialistului de la cotidianul Háromszék din Sfântu Gheorghe, turul doi al alegerilor prezidențiale nu va aduce prea multe avantaje pentru maghiarii din Transilvania. “Ca de atâtea ori, din nou trebuie să alegem între două rele. Nu ne-au promis nimic până acum, așa că, cel puțin, nu vom fi dezamăgiți dacă nu se țin de cuvânt”, consideră publicistul.

Dacă cei doi candidați sunt dispuși și în continuare să facă o campanie doar în propriile tabere și să transmită mesaje în tabăra opusă, doar din cercul de siguranță al propriilor susținătorii, atunci e de temut faptul că pentru mulți se va pierde miza turului doi, iar la urne nu se vor prezenta nici măcar atâția câți au votat în primul tur, mai notează publicistul.

Editorialistul cotidianului Népújság din Târgu-Mureș consideră că declarația lui Iohannis, că nu se va liniști până când nu va reuși să scoată PSD de pe scena politică, este nedemnă chiar și pentru un președinte de partid. Realizarea unor astfel de obiective nu se află, nici în cea mai mică măsură, în atribuțiile șefului statului, a spus acesta, potrivit sursei citate. 

Lasă un comentariu