O ELEVĂ DIN TÂRGU-MUREȘ PARTICIPĂ LA CURSURI, DIN SPITAL, CU AJUTORUL UNUI ROBOȚEL

Distribuie pe:

O elevă din clasa a IX-a a Colegiului Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș participă, începând de miercuri, la cursuri, din spital, cu ajutorul unui roboțel AV1, donat de Asociația Little People România, care îi transmite on-line orele ținute de profesori cu colegii ei de clasă.

“Noutatea este roboțelul AV1 care am dorit să fie ca un ajutor pentru adolescenții internați, care nu pot să frecventeze școala. Ideea este ca roboțelul să vină în locul fetiței la școală, ea din spital, pe o tabletă, poate să participe la ore. Roboțelul este foarte ușor de folosit, este simplu - are o formă de bust uman, are ochi și dă din cap atunci când elevul care îl utilizează dorește să răspundă unei întrebări puse de profesor. Pacienta are o tabletă în spital și controlează roboțelul, ea va auzi și va vedea tot ce se întâmplă la școală, în schimb colegii ei nu o vor vedea, o vor putea însă auzi doar dacă ea va dori să intervină. E foarte simplu de lucrat cu el, e nevoie doar de semnal wireless. Dorim să fie un ajutor, să nu rămână repetentă, fiindcă tratamentul va dura cel puțin o jumătate de an (...) Sunt mulți copii care au nevoie, cam 2.000 de copilași din România ar avea nevoie”, a declarat reprezentanta Asociației Little People România, Barabás Tûnde Emese.

Potrivit acesteia, Asociația Little People este singura organizație care o testează alocând deja robotul unui pacient unic, pentru a dezvolta o strategie națională care să fie în beneficiul tuturor copiilor care au nevoie de ea.

“Cu sprijinul asociației, organizăm în acest an școlar cursuri transmise on-line pentru o elevă de-a noastră din clasa a IX-a, de la Protecția Mediului, pentru a-și continua studiile pe care abia le-a început la noi la școală. Din păcate, are o problemă de sănătate foarte gravă și nu îi permite să fie prezentă în sala de curs. Dar cu ajutorul cadrelor didactice și al colegilor ei dorim să țină pasul cu disciplinele predate și cu ceea ce se va întâmpla la școală. Cred că este o oportunitate și o șansă foarte mare acordată acestei adolescente, pentru că, chiar dacă are aceste probleme de sănătate, în urma tratamentului s-ar putea să se întoarcă la școală și să nu piardă acest an. Profesorii au fost de acord încă de la început, noi ne dorim să școlarizăm un număr cât mai mare de elevi. Au fost foarte deschiși la această idee nouă și sperăm că pe viitor vor fi și în alte școli, pentru că sunt foarte mulți copii care au multe probleme și au nevoie de ajutor și nu doresc să întrerupă cursurile. Fiindcă acești copii sunt foarte ambițioși și își doresc să continue școala”, a declarat directorul adjunct al Colegiului, Diana Matei Cosma.

Mama elevei, care a participat la demonstrația de la școală, ne-a spus că fiica ei s-a îmbolnăvit în luna august, după ce un timp a fost tratată pentru aprindere de plămâni și acid gastric.

“Fetei i s-au făcut mai multe analize și i s-a descoperit o tumoră canceroasă de mari dimensiuni, în zona abdominală, iar de atunci au început operațiile și chimioterapia. Nu a fost nicio zi la școală de la începutul clasei a IX-a. Ideea cu robotul m-a emoționat, când i-am văzut pe ceilalți copii m-am gândit că și fata mea putea fi printre ei. Nu va fi obligată să renunțe la școală, și-a dorit să învețe. S-a bucurat când a auzit de posibilitatea asta”, a spus mama adolescentei. (sursa - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu