INSOMNIA CREȘTE RISCUL DE INFARCT ȘI DE ACCIDENT VASCULAR

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Universitatea “Peking” din Beijing, citați de descopera.ro, au identificat o corelație între insomnie și producerea accidentelor vasculare cerebrale (AVC) și a atacurilor de cord (infarcturi miocardice).

“Studiul nostru s-a desfășurat de-a lungul a 10 ani și la el au participat 487.200 de persoane, cu o vârstă medie de 51 de ani, care nu prezentau un istoric al problemelor cardiovasculare.

Participanții au fost rugați să spună dacă suferă de simptome asociate insomniei, precum dificultatea de a adormi, trezitul prea devreme dimineața sau probleme de concentrare de-a lungul zilei din cauza oboselii, de cel puțin de trei ori pe săptămână.

Dintre participanți, 11% au declarat că au probleme atunci când trebuie să adoarmă, 10% au explicat că se trezesc prea devreme și 2% au fost de părere că au probleme de concentrare pe timpul zilei din cauza calității proaste a somnului.

În decursul celor 10 ani, dintre cei 487.200 de participanți, 130.032 suferiseră accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord sau alte afecțiuni asemănătoare.

În urma comparării datelor obținute la începutul studiului cu rata mortalității participanților, am ajuns la concluzia că persoanele care suferă de insomnie prezintă un risc crescut de a avea probleme cardiovasculare. Trebuie făcută însă precizarea că am ajustat datele obținute astfel încât să fie incluși factori precum consumul de alcool sau activitatea fizică depusă.

Legătura dintre simptomele de insomnie și aceste boli a fost și mai puternică la adulții tineri și la persoanele care nu au avut hipertensiune arterială la începutul studiului, astfel că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze în special la detectarea timpurie și la intervențiile care vizează aceste grupuri țintă.

De precizat este faptul că între insomnie și aceste probleme există o corelație și nu neapărat o cauzalitate.

Aceste rezultate sugerează că, dacă putem identifica persoanele care au probleme cu somnul și le putem prescrie terapii comportamentale, este posibil să reducem numărul de cazuri de accident vascular cerebral, atac de cord și alte boli ulterioare”, afirmă oamenii de știință chinezi.

Lasă un comentariu