PUȚINĂ ATENȚIE LA EXPRIMARE ȘI LA VOCABULAR, STIMAȚI “COMBATANȚI”!

Distribuie pe:

Constatăm, în ultimele zile, revenirea, în discursul politic (inclusiv pe plan local) a sintagmei “ciuma roșie”, cu referire expresă la Partidul Social Democrat, al cărui candidat, ex-premierul Viorica Dăncilă, se află în cursă electorală cu actualul președinte al României, Klaus Iohannis, susținut de noul guvern PNL, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie a.c..

Ne facem o datorie de conștiință și profesională, reamintind că expresia “ciuma roșie” este un mesaj nazist, folosit de Joseph Goebbles, ministrul Propagandei în timpul lui Adolf Hitler, în articolul “Adevărul despre Spania”: “Arrests upon arrests. Now the Red pest is being thoroughly rooted out!” (“Arestări peste arestări. Acum, ciuma roșie este pe cale de a fi stârpită complet” - n.n.). Reamintim, de asemenea, că, pentru astfel de expresii de sorginte nazistă, C.V. Tudor și partidul său au fost catalogați drept “extremiști”.

Precizăm că, potrivit normativelor în vigoare (Legea nr. 107/2006 pentru aprobarea OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii), folosirea expresiilor de sorginte nazistă este pedepsită de lege. Potrivit actului normativ citat (literele b și c ale art. 2), “prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile (subl. ns.), formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne (...)”.

Menționăm, de asemenea, că, potrivit cifrelor oficiale (sursa - guvernarepsd.ro), din decembrie 2016 până la căderea Guvernului PSD, activitatea “ciumei roșii” în județ se prezintă astfel: total investiții realizate - 81.187.933 lei; total investiții în derulare - 645.619.500 lei; total investiții contractate - 533.049.156 lei; valoarea totală a proiectelor de investiții pe județ - 1.346.502. 807 lei; investiții finalizate cu fonduri europene - 34.610.112 lei.

În ce privește votul “împotriva acestei ciume roșii pe care cu toții doresc să nu o mai vadă în spațiul public, numită PSD” (potrivit liderilor liberali din județul Mureș), apreciem că formularea este cel puțin ofensatoare pentru cei 28.550 de votanți ai candidatului social-democrat, taxați, iată, drept “ciumați (ciumeți?) roșii”, cu mențiunea că, de-a lungul istoriei, nici “ciuma galbenă” n-a dus lipsă de victime.

Lasă un comentariu