CONȘTIINȚA DEMNITĂȚII UMANE

Distribuie pe:

De multe ori, când suntem nemulțumiți de rezultatul unor acțiuni sociale sau de relațiile noastre cu instituțiile statului, spunem “numai la noi se întâmplă așa ceva, în alte țări e mai bine!”. Dar cheia pentru acest “mai bine” o putem găsi la nivel individual în conștiința demnității umane și a respectului de sine.

Psihologul Daniel Popescu, de la Cabinetul de Psihologie de pe str. Muncitorilor nr. 3, Târgu-Mureș, ne lămurește, prin interviul realizat de Rodica Sonea, cum demnitatea individuală și respectul de sine determină creșterea calității vieții.

RS: Ce este demnitatea umană?

Daniel Popescu: Când vorbim despre demnitate, ne ducem cu gândul către cinste, către merite morale, către gradul de prețuire atins de o persoană în cadrul societății, să avem o viață bună, să fim sănătoși, să fim liberi fizic, psihic, să putem vorbi liber, să ne exprimăm ideile, să nu ne fie frică de cenzură, să ți se respecte integritatea de om.

RS: Ce este respectul de sine?

D. Popescu: Respectul de sine este în strânsă legătură cu demnitatea. Respectul de sine este să îți educi propriul corp, să ai grijă de tine, să-ți stabilești o scală de valori acceptată, să ai niște credințe, niște valori. Respectul de sine este strâns legat și de demnitate, dar și de circumstanțele și condițiile sociale în care trăim. Aristotel spunea că demnitatea nu constă în a poseda onoruri, ci în conștiința că le merităm. Deci, un om cu demnitate știe că are drepturi, are conștiința că are libertăți, are conștiința că este o ființă umană și cere să fie tratată ca atare.

RS: Cum putem noi, ca oameni obișnuiți, să ne creștem respectul de sine și să ne întărim demnitatea?

D. Popescu: Trebuie să avem grijă de educația pe care le-o dăm urmașilor noștri, de valorile pe care le insuflăm, de încrederea în puterile lor în a-și cere drepturile. Dacă nivelul de viață este scăzut și educația le lipsește unor oameni care au doar o clasă sau două și care au venituri mici spre inexistente, atunci acei oameni nu-și vor mai permite finețuri de genul demnității. Dar eu nu vreau să fac legătura între demnitate și starea socială, pentru că demnitatea ține de principii și de calitatea ta de om.

RS: Care este îndemnul dvs. pentru poporul român, pentru a-și recâștiga demnitatea și pentru a-și crește calitatea vieții?

D. Popescu: Eu sunt doar un psiholog, nu știu dacă pot să dau asemenea îndemnuri. Dar să nu uităm că suntem exemple pentru generațiile viitoare. Dacă pentru noi nu mai avem foarte multe de făcut, față de generația viitoare, față de copiii noștri nu mai avem nicio scuză. Recomandarea mea ar fi să avem niște valori morale sănătoase, să avem principii de viață corecte, să punem cinstea la locul ei, să punem munca la locul ei! Toate astea nu se pot face doar prin vorbe. Trebuie să fim exemple, așa cum vă spuneam. Trebuie să ne educăm copilul într-un anumit spirit, să-i setăm niște valori (creștine dacă vreți), să-i setăm niște așteptări, să-i creștem încrederea în propriile forțe, chiar să-i creștem încrederea în clasa conducătoare, dacă va fi să fie ceva de ea. Cam asta este ceea ce-am putea face noi pentru a crește demnitatea nației pe viitor.

Lasă un comentariu