DUBLU MOTIV DE SĂRBĂTOARE LA INSTITUTUL DE URGENȚĂ PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE ȘI TRANSPLANT (IUBCVT) TÂRGU-MUREȘ – PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Specialiștii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș, coordonați de doctorul Horațiu Suciu, au efectuat joi, în premieră în România, o intervenție pe cord deschis, la o fetiță de aproape doi ani, după o procedură alternativă la transplantul cardiac dezvoltată în Germania.

Intervenția a fost coordonată de către doctorul german Dietmar Schranz, cel care a inițiat și dezvoltat procedura.

“Este o procedură mai specială, pentru că nu se folosește foarte frecvent și nu în toate țările, este o procedură alternativă la transplantul cardiac, menită de a redesena ventriculul stâng în așa fel încât el să funcționeze mai bine și să permită acestui copil să crească în condiții mai bune. În 80% dintre cazuri, chiar să fie evitată posibilitatea transplantului cardiac. Este o procedură relativ nouă, care a fost inclusă în practică de un colectiv din Germania, a cărei inițiator este oaspetele nostru în această zi, profesor doctor Dietmar Schranz. Intervenția a decurs foarte bine”, a declarat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu.

Dr. Suciu a arătat că speranța medicilor este ca în urma acestei intervenții fetița să scape de perspectiva transplantului cardiac, care altfel era inevitabil.

“Un copil în vârstă de un an sau doi nu are nicio șansă la un donator, rezultatele sunt zero. A-l include pe o listă de transplant era echivalent cu a spune că l-am pus pe listă, dar nu se va întâmpla nimic bun. Având deschidere și înțelegând că este un procedeu care dă rezultate foarte bune, speranța noastră e că acest copil nu va mai avea nevoie de transplant, este un lucru extraordinar. Sunt copii în această situație, suntem în acest moment pe punctul de a crește această experiență și sunt convins că este un nou drum deschis în chirurgia cardiacă pediatrică în România”, a arătat dr. Suciu.

Doctorul a precizat că la centrul din Târgu-Mureș intervențiile pe cord la copii sunt deja o rutină, fiindcă aproape în fiecare zi se operează copii. În fiecare an, aici sunt operați circa 300 de copii.

Profesorul Dietmar Schranz s-a arătat fascinat de profesionalismul colectivului din Târgu-Mureș, arătând că este fericit că a reușit să dezvolte o strategie care vine ca o alternativă la transplantul cardiac, atunci când acesta nu este posibil. El a afirmat că a găsit la IUBCvT o echipă de specialiști foarte bine pregătită și că în cazul fetiței operate, tot colectivul s-a comportat “de parcă au mai făcut-o de 100 de ori”.

20 de ani de la realizarea primului transplant cardiac

Tot joi, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureș a sărbătorit 20 de ani de la realizarea primului transplant cardiac, de atunci fiind realizate, aici, 82 de transplanturi de cord și introduse o serie de tehnici în premieră în România.

“Sperăm ca acest eveniment să marcheze un restart în activitatea de transplant din România sau cel puțin să dăm un semnal în acest sens, să arătăm că acest lucru se poate face și în România și cu rezultate foarte bune, dar, în același timp, să arătăm că această activitate trebuie susținută nu numai cu vorbe, ci și cu fapte. Sunt convins că există toate premisele ca acest lucru să se întâmple. În 20 de ani au fost 82 de transplanturi cardiace, nu pare o cifră foarte mare, ne-am dori să fie cel puțin dublu. Este totuși o cifră mare și este rezultatul unei experiențe care s-a acumulat în timp. Important este că, în această perioadă de 20 de ani, s-a creat un colectiv multidisciplinar, care este pregătit ca în orice moment să aibă intervenția de transplant. Rezultatele vorbesc, avem pacienți transplantați care supraviețuiesc deja de 20 de ani și acest lucru ne dă convingerea că suntem pe drumul cel bun (...). Facem între 6 și 10 transplanturi pe an, fiecare procedură înseamnă o viață salvată și nu există un preț pentru a salva o viață”, a declarat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, adăugând că într-o țară ca România ar trebui să existe cel puțin trei astfel de centre.

IUBCvT Târgu-Mureș s-a înființat în decembrie 1995, alături de cele de la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

În perioada iunie-septembrie 1999, la Târgu-Mureș au fost efectuate primele prelevări multiple de organe, în 24 octombrie 1999 dr. Radu Deac l-a asistat pe dr. Șerban Brădișteanu la primul transplant cardiac din România, la Spitalul de Urgență Floreasca din București, iar în data de 14 noiembrie 1999, după trei prelevări succesive de cord de la donator, s-a efectuat primul transplant cardiac ortotopic la Târgu-Mureș.

“Ce face deosebit acest institut? În primul rând performanța, toate procedeele de vârf ale domeniului cardiovascular, atât din punctul de vedere al diagnosticului, cât și al tratamentului, dar în special operarea a numeroase boli cardiace la adulți, adolescenți, copii, nou-născuți chiar, până la transplantul cardiac, care este înlocuirea totală a inimii unui om, în care IUBCvT a avut o prioritate absolută, pentru că cercetările au început în anii '60 și abia în 1999 s-au desăvârșit și s-a trecut la etapa clinică. În 23 august 1964, când lumea era la defilare, noi făceam transplant pe animale. Acel efort a condus la realizările de astăzi (...). Această evoluție îndelungată a dovedit că rezultatele au fost pe măsura acestei pregătiri îndelungate, faptul că avem pacienți la 15-20 de ani operați, după transplant în stare de bună sănătate, trăiesc o viață normală, este o satisfacție care greu poate fi egalată de orice alt domeniu. (...)”, a afirmat dr. Radu Deac.

Alături de doctorul Horațiu Suciu, pe lângă Radu Deac a crescut și doctorul Sorin Pașcan, actualul șef al Secției ATI din cadrul IUBCvT Târgu-Mureș, care a ținut să remarce o serie de cazuri excepționale, cum este și cel din 2014, când a fost introdusă prima “inimă artificială”, adică un dispozitiv de reglare a debitului cardiac, o premieră pentru România.

De acest procedeu a beneficiat pacientul Radu Florin Curcă, acum în vârstă de 49 de ani, care acum are o viață absolut normală.

În decembrie 2014, la IUBCvT Târgu-Mureș, echipa condusă de doctorul Horațiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina, din Croația, și dr. Peter Branecky, din Germania, a introdus un nou procedeu de implantare a unor dispozitive de reglare a debitului cardiac, în premieră în România.

În 2016, pacientul care a beneficiat de prima inimă artificială a primit o inimă nouă, după ce toate funcțiile organismului i s-au reglat și nu mai exista riscul să își piardă viața în timpul operației.

Doctorul Horațiu Suciu susținea atunci că așa-numita inimă artificială a fost foarte bine tolerată de organismul pacientului și că, fiind un pacient tânăr, la acea vreme avea 46 de ani, transplantul era singura metodă prin care putea fi vindecat.

IUBCvT din Târgu-Mureș are 24 de ani de la înființare și, pe lângă cele 82 de transplanturi de cord realizate în 20 de ani de activitate în domeniu, operează pe cord peste 300 de copii pe an și a avut circa 160.000 de pacienți.

În data de 5 aprilie 1973 a avut loc prima operație pe cord deschis în Târgu-Mureș, iar din echipa operatorie au făcut parte și prof. dr. Ioan Pop D. Popa și dr. Radu Deac, care efectuaseră stagii de pregătire în străinătate. După această intervenție, la Clinica Chirurgie II și Chirurgie cardiovasculară au mai fost efectuate încă 16 operații pe cord deschis, iar în data de 14 noiembrie 1999 a fost efectuat primul transplant cardiac. (sinteză - I.S.)

(sursa - agerpres.ro, toto - angajatorulmeu.ro)

Lasă un comentariu