TERAPIILE CU TESTOSTERON CRESC RISCUL FORMĂRII CHEAGURILOR DE SÂNGE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universității Minnesota, citați de descopera.ro, susțin că terapiile pe bază de testosteron dublează riscul formării de cheaguri de sânge.

“În studiul nostru, am observat faptul că această creștere a riscului formării cheagurilor de sânge este constantă, indiferent dacă bărbații care au participat la studiu sufereau sau nu de hipogonadism, o afecțiune care duce la reducerea cantității de hormoni sexuali masculini.

De asemenea, am observat că bărbații de vârstă mijlocie tind să fie grupul care este mai afectat, în termeni numerici, în comparație cu bărbații în vârstă. Descoperirile noastre reprezintă un semnal de alarmă pentru bărbații de vârstă mijlocie, care ar trebui să fie mai precauți atunci când solicită terapii pe bază de testosteron pentru combaterea simptomelor îmbătrânirii.

Potențialii pacienți care solicită terapia cu testosteron, pentru simptome comune ale îmbătrânirii, cum ar fi creșterea în greutate sau funcția sexuală, ar trebui, mai degrabă, să facă modificări de comportament sau schimbări ale stilului de viață, prin care să își îmbunătățească sănătatea fără prescripții medicale.

În cadrul cercetării noastre, am analizat informațiile medicale a 40.000 de bărbați care au solicitat terapii cu testosteron, între anii 2011 și 2017, studiind în special cazurile de tromboză venoasă și de embolie pulmonară. Din analiza datelor, am aflat că bărbații care prezentau un nivel scăzut de testosteron și care au apelat la terapii care să le suplinească lipsa acestui hormon prezentau un risc mai mare de 2,3 de a dezvolta cheaguri pulmonare și de două ori mai mare de embolie pulmonară.

Terapiile cu testosteron sunt periculoase datorită faptului că acestea cresc nivelul factorilor de închegare din sânge, care duc la creșterea numărului de celule roșii. Astfel, se ajunge la situația în care sângele devine mai dens, o condiție necesară formării de cheaguri”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu