BIBLIA, ȘTIINȚA ȘI... LUMEA

Distribuie pe:

* “Dumnezeu a creat lumea cu aparența vechimii, dar în realitate lumea e recentă. Pentru că Dumnezeu este în afara timpului, El creează din nimic, nu din materiale sau entități preexistente”.

Philip Henry Gosse (1810-1888), naturalist englez, specializat în entomologie și biologie marină (inventator al acvariului). El este autorul teoriei “Omphalos”, o încercare de a împăca modelul vârstelor geologice, presupus de Charles Lyell, cu relatarea biblică a Creației. “Omphalos” înseamnă, în limba greacă, “buric”, și Gose susține că primii oameni, Adam și Eva, nu aveau nevoie de buric, deoarece ei nu au fost născuți niciodată; cu toate acestea, ei trebuiau să-l fi avut, la fel ca toate ființele umane complete. Gosse a folosit științele naturale pentru a predica necesitatea mântuirii prin sângele lui Hristos, și a fost ales membru al Royal Society, în anul 1856.

***

* “Religia și știința sunt cele două fețe ori faze conjugate ale unui act complet de cunoaștere”.

Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955), geolog, paleontolog, fizician, antropolog, teolog și iezuit francez. A încercat să armonizeze teoria evoluționistă cu creștinismul. A fost profesor de geologie și de paleontologie la Institutul Catolic din Paris și președinte al Societății Franceze de Geologie. A efectuat cercetări științifice în Africa și Asia, contribuind la descoperirea sinantropului. În anul 1936 a plecat în China, unde a stat timp de 20 de ani, și unde a descoperit “Omul din Peking”, un strămoș al omului modern. El a încercat să concilieze religia cu știința modernă. Concepția sa cosmogonică și antropologică promovează evoluționismul și transformismul, dar este, în esență, un organism spiritualist, asemănător cu cel al lui Henri Bergson. A înlăturat din cosmogeneză miturile biblice creaționiste și a definit omul ca evoluție definită conștientă de sine, însă a antropomorfizat natura și a dat o interpretare finalistă apariției și speciei umane. L-a considerat pe Hristos “motorul evoluției și punctul omega al universului”.

***

* “Biblia este adevărată și știința este adevărată, și de aceea, fiecare, citite corect, nu fac decât să o dovedească pe cealaltă ca fiind adevărată”.

Matthew Maury (1706-1783) a întemeiat științele oceanografiei și hidrografiei. A scris cărți renumite, dintre care unele au devenit cele mai populare manuale în domeniu. A susținut cu vigoare proiectul Cablului Transatlantic - prima realizare colosală în materie de comunicații mondiale - și a contribuit la realizarea lui, în calitate de consilier. El a fost și un creștin adevărat, care a acceptat autoritatea lui Dumnezeu asupra vieții sale. Și-a folosit realizările deosebite, pentru a-I da slavă Dumnezeului pe care-L recunoștea drept Domnul întregii creații”.

Lasă un comentariu