CIPURI DIN SILICON PENTRU ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR ÎMPOTRIVA MALADIEI ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii israelieni de la Universitatea Bar-Ilan, citați de descopera.ro, susțin că au dezvoltat o nouă tehnologie care este capabilă să transfere direct în creier, prin intermediul unor cipuri din silicon, cantități microscopice de medicamente create împotriva maladiei Alzheimer.

“Maladia Alzheimer este caracterizată prin pierderi de memorie, tulburări de vorbire, probleme de orientare spațială și deteriorarea abilităților motorii. Această boală, care afectează cu precădere persoanele vârstnice, reprezintă o degenerare a celulelor cerebrale, cauzată în principal de acumulări de mase proteice în țesuturile creierului, care ucid grupuri de neuroni și afectează mecanisme esențiale pentru funcționarea creierului.

O proteină specifică inhibă procesul de deteriorare a acelor mecanisme, însă inserarea proteinelor în zonele-țintă din creier nu este deloc o procedură simplă, deoarece medicamentul respectiv trebuie să treacă de bariera hematoencefalică. Acea barieră, care protejează sistemul nervos central de bacterii și substanțe chimice dăunătoare, împiedică și trecerea medicamentelor din fluxul sangvin în creier.

În studiul nostru, am dezvoltat o soluție care inserează acea proteină în creier și o eliberează asupra țesuturilor-țintă folosind cipuri speciale, care au o structură nanometrică poroasă, fapt ce le permite să fie încărcate cu cantități mari din acea proteină.

Cipul este inserat în creier printr-o procedură de implant sau proteina este lansată direct spre zonele-țintă sub forma unor particule minuscule încărcate cu un fel de pistol cu gene, care eliberează rapid în creier particule metalice acoperite cu acele molecule proteice”, explică oamenii de știință israelieni.

Lasă un comentariu