CREȘĂ NOUĂ, CU BANI EUROPENI, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Peste șase milioane de lei, din care peste 1,4 milioane de lei fonduri europene, vor fi investite în construirea și dotarea, până în vara lui 2022, a unei noi creșe în orașul Luduș, din județul Mureș, informează Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Contractul de finanțare a fost semnat luni, de către primarul orașului, Ioan Cristian Moldovan, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Creșa va beneficia și de un adăpost de protecție civilă, ce va avea grup sanitar propriu, o instalație de ventilare mecanică și manuală, ieșire de siguranță.

În Luduș există, în prezent, o singură o unitate de învățământ pentru copiii între 0 și 3 ani, cu o capacitate de numai 20 de locri.

“Oferim o nouă structură, cu cel puțin 41 de locuri și unde vor lucra 25 de persoane, pentru a dovedi părinților că putem asigura un învățământ de calitate pe plan local. Avem în implementare și proiectul de la Școala Ioan Vlăduțiu, al cărui buget este mult mai mare, dar ne preocupă și izolarea termică a blocurilor. Noi am preluat, astfel, eforturile materiale din partea cetățenilor, pentru că vrem să le oferim condiții de trai cât mai bune. Pentru o localitate cu buget mic nu este foarte ușor să susținem aceste proiecte, dar vom utiliza peste 15 milioane lei din resursele europene și vom oferi condiții mult mai bune decât acum pentru învățământul primar și gimnazial”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Ioan Cristian Moldovan.

Capacitatea creșei va fi de 41 de copii: o grupă specială pentru 5 copii, 2 grupe mijlocii cu câte 9 copii/grupă și 2 grupe mari, cu câte 9 copii/grupă. (...). Fiecare grupă va avea propria sală, în suprafață de peste 30 de metri pătrați și va exista și o sală de mese, dar și grupuri sanitare distincte, pentru copii și adulți.

Potrivit directorului ADR Centru, în întreaga regiune sunt contractate 15 proiecte pentru desfășurarea optimă a actului educațional în domeniul antepreșcolar, în valoare de peste 11 milioane euro, și alte 15, prin care se modernizează tot atâtea școli din învățământul obligatoriul. La acestea se adaugă inițiativele locale de reabilitare termică a unităților de învățământ, din toate cele șase județe ale regiunii, precum și proiectele de investiții în infrastructura de educație din municipiile reședință de județ. Suma totală destinată creșterii calității învățământului în Regiunea Centru este de peste 40 de milioane de euro. (I.S.)

Lasă un comentariu