MILIOANE DE ROMÂNI ÎȘI TRATEAZĂ RĂCELILE, INCORECT, CU ANTIBIOTICE!

Distribuie pe:

Potrivit studiului “Cum se tratează românii de răceală și gripă”, realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei la cererea Societății Române de Rinologie, anul trecut, nu mai puțin de 4,5 milioane de români s-au tratat de răceală, incorect, cu antibiotice.

Și mai grav este faptul că 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic, aceștia apelând la sfaturile celor apropiați sau documentându-se pe Internet.

În topul preferințelor românilor privind tratamentele pentru răceala manifestată cu durere în gât, se numără cele tradiționale (ceai cu miere și lămâie, gargară cu sare), la care au apelat peste jumătate dintre respondenți.

Însă, potrivit studiului, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal și dorința de a avea o vindecare rapidă îi fac pe aceștia să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecțiunii de care suferă.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

“Dezvoltarea alarmantă a rezistenței bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecții grave care nu mai pot fi tratate. Greșelile aparțin pacientului care face automedicație cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu ușurință antiinfecțioase pentru simple viroze sau dureri în gât și, uneori, ușurinței cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roșul în gât, secrețiile nazale și nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic!

Atunci când vorbim despre răceala comună și durerea în gât, medicamentele simptomatice sunt soluția eficientă și potrivită. De exemplu, pentru durere în gât sunt recomandate pastilele de supt sau sprayurile pentru gât, iar pentru alte simptome, cum sunt durerea de cap, de urechi și febră se recomandă medicamente antiinflamatoare administrate pe cale orală sau medicamente pentru desfundat nasul”, concluzionează specialiștii.

***

Studiul a fost efectuat în perioada 10-17 octombrie 2019, pe un eșantion reprezentativ de 1.566 de persoane, care reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populației utilizatorilor de Internet din România.

 

Lasă un comentariu