SEMNALĂM... SEMNALĂM... TRATAMENTE FITOSANITARE DE IARNĂ LA POMII FRUCTIFERI ÎN GRĂDINA DE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

Tratamentele fitosanitare de iarnă în grădina de lângă casă se fac cu scopul diminuării rezervei biologice a agenților patogeni și a dăunătorilor care iernează la pomii fructiferi sub formă de ouă, larve sau adult. Aplicarea corectă a acestor tratamente îi va scuti pe gospodari, mai ales pe cei care dețin familii de albine, de multe probleme în timpul vegetației, asigurând în același timp și o igienă corespunzătoare a pomilor fructiferi.

Primul tratament, potrivit recomandărilor de la dr. ing. Marian Pogăcean - directorul Unității fitosanitare Mureș, ar trebui să înceapă toamna, înainte de căderea frunzelor, așa-zis “în albastru”, folosind fungicide cuprice. Acestea au acțiune preventivă și curativă și combat: rapănul, monilioza, focul bacterian al frunzelor la sâmburoase, ciuruirea frunzelor la cireș și bășicarea frunzelor la piersic.

Sunt recomandate Alcupral PU, în concentrație de 0,2 la sută, Champ 77 WG, în concentrație de 0,2 la sută, Funguran - 0,2 la sută. Aceste fungicide pe bază de cupru se pot amesteca cu Novadin Progres, un insecticid în concentrație de 0,3 la sută. Pesticidele amintite se pot procura de la fito-farmaciile din județul Mureș, unde se pot oferi și informații practice de aplicare. Reamintim cititorilor că ziarul “Cuvântul liber” publică periodic Buletine de avertizare fitosanitare elaborate de Unitatea Fitosanitară Mureș.

Lasă un comentariu