ȘAPTE MILIOANE DE COPII DE PE GLOB SUNT PRIVATE DE LIBERTATE

Distribuie pe:

Șapte milioane de copii de pe glob sunt privați de libertate în fiecare an, aflându-se în închisori, în arestul poliției, centre de detenție pentru migranți, centre pentru persoane cu dizabilități și instituții de asistență, estimează un studiu al ONU prezentat ieri, la marcarea a 30 de ani de la semnarea Convenției privind drepturile copilului, transmite dpa.

Autorii studiului atrag atenția că această convenție, semnată de aproape 200 de state, permite detenția pentru persoanele sub 18 ani doar ca măsură pe termen scurt și de ultimă instanță.

Deși în ultimii ani s-au înregistrat progrese în combatarea acestei probleme, trebuie făcut mult mai mult pentru eliberarea copiilor din astfel de instituții și pentru ca detenția migranților minori să înceteze, a declarat austriacul Manfred Nowak, expert în drepturile omului, care a condus studiul.

“Este responsabilitatea noastră să le redăm copiilor aflați în detenție copilăria”, a subliniat el.

Raportul avertizează că tulburările de ordin psihiatric ale copiilor se pot amplifica în mod considerabil în timpul detenției și că privarea de libertate pentru o perioadă poate scurta durata de viață.

Echipa condusă de Nowak a constatat că cel puțin 410.000 de copii sunt ținuți în fiecare an în închisori sau detenție preventivă, iar un milion sunt în arestul poliției.

De asemenea, opt țări țin în detenție un total de 330.000 de migranți copii.

Alți 5,4 milioane de copii se află în instituții de asistență care, “prin însăși natura lor, sunt incapabile să funcționeze fără a-i priva pe copii de libertate”, se mai spune în raport.

Experții au analizat de asemenea zone de conflict precum Siria și Irak, unde mii de copii ai unor presupuși luptători ai Statului Islamic sunt închiși în tabere de detenție.

Lasă un comentariu