O DEZBATERE CARE NU ȚINE LOC DE ALEGERI

Distribuie pe:

Anunțul Administrației Prezidențiale privind o dezbatere în care președintele Klaus Iohannis să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, comentatorilor și analiștilor politici a stârnit un interes major și multe controverse.

Cine participă și cine nu. De ce unii și nu alții. Ce instituții de media sunt invitate sau de ce nu sunt invitate, în ce măsură dezbaterile vor fi deschise sau cât de restrictiv va fi formatul. Cine va vorbi și cine va asista.

Toate aceste chestiuni sunt legitime. Totuși, nu suntem la primele alegeri prezidențiale în care nu va exista o dezbatere între finaliști. A mai fost cazul, în anul 2000, când s-au confruntat în turul al doilea Ion Iliescu cu Corneliu Vladim Tudor. Dar electoratul s-a obișnuit să aibă acesta dezbatere și, de multe ori, întâlnirea dintre finaliști a fost relevantă.

De data asta, președintele Klaus Iohannis a precizat de la început că nu va exista o întâlnire cu Viorica Dăncilă și hotărârea sa a rămas fermă. Explicațiile sale au convins pe unii și au stârnit reacții negative din partea altora, chiar din partea unor adversari ai guvernării PSD.

Practic, prin decizia sa de a nu participa la o dezbatere cu doamna Dăncilă, președintele a intrat în coliziune nu cu susținătorii candidatului PSD, cu care oricum era pe poziții de confruntare dură, ci cu criticii înverșunați ai regimului PSD din ultimii aproape trei ani. Dar nu era greu de prevăzut că așa se va întâmpla.

O campanie anostă a căpătat astfel viață și discuțiile s-au încins. E mai bine decât deloc. Pentru că, în ciuda impresiei inițiale, prezența în primul tur a fost cea mai scăzută de până acum. Și, mai îngrijorător, generația tânără este tot mai puțin interesată de fenomenul politic, iar lipsa dezbaterii a accentuat pentru mulți percepția că a merge la vot nu are nicio utilitate.

Pe de altă parte, discuția despre dezbaterea președintelui cu jurnaliștii tinde să acopere miza reală a momentului politic în care ne aflăm. Președintele nu se luptă cu niciunul dintre cei participanți la această dezbatere, pentru nicio funcție. Este vorba despre un exercițiu de comunicare cu oamenii, pe care președintele ar fi trebuit să-l organizeze periodic, de la începutul mandatului. Faptul că lucrurile nu au stat așa, creează acum atâtea și atâtea discuții colaterale, legate de participare și de organizare.

Dar, alegerea pe care trebuie să o facă românii este între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Doar ei sunt în finală. Iar acest lucru nu a fost decis de altcineva, ci tot de voturile exprimate de cetățenii români, în primul tur. Unii au fost nemulțumiți de acest rezultat, ba chiar furioși, și s-au declarat gata să stea acasă în semn de sfidare.

Sigur, alta era situația dacă Dan Barna se califica, dar nu ne aflăm în acest scenariu.

Klaus Iohannis a mers pe varianta dezbaterii cu jurnaliștii și analiștii politici, și nu își va schimba decizia. Viorica Dăncilă a răspuns, organizând o dezbatere similară. Oamenii vor vedea și vor decide. Dar, duminică, votul va fi nu despre dezbatere sau dezbateri sau despre cine a participat și cine nu. Va fi despre o alegere între doi candidați și doar atât.

Lasă un comentariu